За вината на Нено Димов и /без/отговорността по веригата

Георги Харизанов

Графиците за водоползване се утвърждават от МОСВ на база *искания* и *заявки*, подадени от операторите и ползвателите на публичния ресурс вода – ВиК, Напоителни Системи, сдружения за напояване, ВЕЦ-ове, промишлени потребители и други.

Исканията и заявките за количества вода от язовир Студена, подадени от самостоятелното търговско дружество ВиК Перник, са останали непроменени до ноември 2019-а година и са преминали през местната басейнова дирекция, дирекция „Води“ в София и ресорен заместник-министър, преди да стигнат до бюрото на Нено Димов.

Очаквам да видя как изглеждат, официално и писмено, „предупрежденията за намаляване на нивото на язовир Студена“, които бившият шеф на местното ВиК съвестно и неколкократно бил подал до министър Димов.

Очаквам да видя как с едната ръка пишеш предупреждение до министъра за спадане на нивото на язовира, а с другата ръка пишеш искане до същия министър за същите количества вода за промишлените абонати на подчиненото ти ВиК.

Очаква да разбера кой е *накарал* бившият директор на ВиК Перник да подаде разрешените количества вода към промишлените абонати, след като самият той, твърди се, бил против това и бил силно притеснен за нивото на язовира. МОСВ разрешава, а не заповядва.

Очаквам да видя какво са работили през цялото това време началникът и служителите на местната басейнова дирекция и директорът на дирекция „Води“ в министерството, както и ресорният им заместник-министър.

Отговорността на министрите винаги е персонална и да, всеки положен подпис безусловно води до възникването на такава отговорност.

Но да се твърди, че в случая вината и отговорността за кризата се ограничават единствено до едноличната такава на министъра, поне за момента е в сферата на анимационните филми и на приказките от хиляда и една нощ.

Колкото до самият Нено – от чисто човешка гледна точка днес е един много тъжен и тежък ден. Пожелавам на всички, които бързат да злорадстват и да ехидничат на негов гръб по тази тема, никога да не изпадат в подобна ситуация.

От Фейсбук-профила на автора

8 Comments

 1. За съжаление,Боже съжаляваме от соц.времената,това е държавната администрация,некомпетентна,безхаберна и безотговорна,готова с бездействието си и поделената вина,да ни доведе до такива кризи не само в този жизнено важен отрасъл.Това са наши съграждани,не са внесени от Норвегия,неуки ли са,по на 16 години ли,но знаят да искат и то от сърце.
  Та даже и да се смени системата ,както иска г-жа Нинова,това сме,неуки,безхаберни и безотговорни,други няма и сега и в близко бъдеще.

 2. Продължението за Саботажа с яз.Студена:
  „Първото патологично отклонение започва от февруари миналата година. След което нивата на Студена стремглаво хукват надолу. Все едно язовирът е спрял да се пълни въобще.“
  http://news.bnt.bg/bg/a/sled-novinite-prazniyat-yazovir-studena

  Още веднъж адмирации за първите.

 3. Браво на Георги Харизанов!!! Много точен и верен анализ!!! Благодаря!!!

 4. Мнение:Ако в годините до 2019 имаше промяна на количествата за отпускане на вода от язовира,щеше да бъде някакъв знак за тревога.Освен,че видимо водата в язовира намалява-слепи ли са?Толкова много институции,които изброихте г-н Харизанов,какво са работили?

 5. „Очаквам да видя какво са работили през цялото това време началникът и служителите на местната Басейнова дирекция и директорът на“Води“ в Министерството както и ресорният им зам.министър!“ Много ясно и точно отбелязано!Браво!

 6. „Очаквам да видя как изглеждат, официално и писмено, „предупрежденията за намаляване на нивото на язовир Студена“, които бившият шеф на местното ВиК съвестно и неколкократно бил подал до министър Димов.“

  БРАВО!

  „Няма нито едно доказателство, нито едно писмо преди ноември, изпратено до министъра, че нивото на водата на язовира намалява“, каза Лулчева. /ПО 24 ЧАСА/

Коментарите са ограничени.