Деница Сачева: Разходите за болнични са нараснали от 253 млн. през 2010 г. на 463 млн. лв. за 2018 г.

Деница Сачева Снимка: НС

Разходите за временна нетрудоспособност/ т. нар. болнични/ са нараснали от 253 млн. лева през 2010 г. на близо 463 млн. лева за 2018 г. каза пред журналисти в МС Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, предаде БТА.

МС одобри анализ за нарастване на причините за увеличаване на изплащаните болнични, съобщи Сачева. Увеличава се броят на издадените болнични листове – към 2018 година достига 2 243 000 като за увеличението им за девет години е с 52,2 процента.

Намалява броят на издадените болнични листове за младите хора, но се увеличава за тези на възраст 55 и повече години. Основна причина за увеличаване на обезщетенията са заради болничните листове от 8 до 30 календарни дни.

Заедно с работодатели и синдикати се обсъждат мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични. Те ще бъдат разгледани в НСТС, част от тях ще изискват промяна в нормативната уредба. Мерките най-вече са свързани с контрола по издаването на болнични листове, посочи Сачева. Причините за злоупотреби са ваканциите на децата, за наемана на втора, сезонна работа, както и насочване на работниците от страна на работодателите за да не се плащат заплати, допълни социалният министър.

По време на Коледните и новогодишни празници няма драстично увеличаване на издаваните болнични листове спрямо 2018 година, каза Сачева. Броят им е по-нисък спрямо другите работни дни за декември, каза тя.