Авторът на Unfu*k Yourself: Човек трябва да разбере, че може да се справи с всичко 

Авторът на Unfu*k Yourself  Гари Джон Бишъп е роден и израснал в Глазгоу, Шотландия, но през 1997 година заминава за САЩ, където започва кариерата си като програмен мениджър в една от най-добрите компании за личностно развитие.

Впоследствие Гари става лайф коуч, написва три книги, които моментално се превръщат в бестселъри, и се утвърждава като един от водещите експерти в областта на личностно развитие.

Това, което отличава Гари от останалите и прави книгите му така популярни сред читателите, е откровеността и непочтителността на неговата „градска философия“. Гари не спестява нещата и не ги захаросва. Казва това, което имате нужда да чуете, за да преодолеете вътрешните си страхове и да успеете да разгърнете целия си потенциал.

Гари Джон Бишъп е открил, че съществува само една пречка: вие самите.

Ето какво споделя Гари Бишъп с хилядите си фенове, запалени по прямия му, истински и безпардонен подход:

– Какво ви накара да напишете книгата си Unfu*k Yourself?

– Работата е там, че съм напълно отдаден на това, да помагам на хората и да променям истински живота им. Говоря за промяна, която би ги накарала да поемат по различен от вчерашния път, за да насочат живота си към нови и удовлетворяващи посоки. Обикновено в категорията „книги за самопомощ“ виждаме предимно книги от типа „корпоративна психология“ или книги, които приканват хората да заявят мечтите си или да променят начина, по който мислят, или да се фокусират върху изобилието. Всичко това на мен лично ми звучеше като някаква вуду магия, която те разсейва от онова, което наистина би те накарало да промениш живота си. Исках да напиша книга, която те вдъхновява да се изправиш, да поемеш пълна отговорност за действията си и да прекъснеш стереотипите, които следваш.

– Винаги ли сте мечтали да се занимавате с личностно развитие и лайф коучинг? Ако не, как се случи така и защо?

– Преди лайф коучингът не беше нещо, което ме е интересувало особено. Струваше ми се, че куп безпомощни хора проповядват тези психоглупости, за да търсят отговори, които не съществуват. Чак когато достигнах до криза в своя живот, тръгнах по пътя на собствения си растеж и себеоткритие и поех нещата в свой контрол. Оттам се появиха пукнатините в моята арогантност. Този процес ще продължи, докато умра. Човек никога не е свършен факт. На по-късен етап от собственото си развитие осъзнах, че имам умението да предавам нататък наученото, затова в последните десетина години съм се фокусирал върху това.

– Как ви хрумнаха убежденията, за които пишете в книгата си? Имало ли е още, които не сте включили там? Ако да, защо?

– В този процес аз сам съм си опитното зайче. Огледах се за твърдения и убеждения, които помагат на мен самия, и включих в книгата онези, които са ми помогнали да внеса осезаема промяна в живота си. На голяма част от тях се уповавам и до днес. Ключовият фактор в книгата е да позволиш на себе си да разучиш и вникнеш сам в същността на тези убеждения. Да ги изпробваш в истинска област от живота си, в която си в застой или не можеш да продължиш напред. Да позволиш на себе си тези убеждения да ти повлияят и да те вдъхновят. Ако успееш да го направиш, животът ти ще се превърне в кладенец от безкраен потенциал. Научил си се на най-ценното в живота. Че можеш да се справиш. С всичко.

– Кое е вашето любимо твърдение? С кое клиентите ви се затрудняват най-много?

– Любимото ми е „готов съм“. За едно човешко създание това е много дръзко самоопределящо убеждение – и е приложимо във всяко действие в живота, което е нужно да предприемеш. Готовността е магическо състояние, но за съжаление, повечето хора не обръщат достатъчно внимание на това. Бих казал, че най-трудното е „не очаквам нищо и приемам всичко“. През повечето време в живота си се съпротивляваме и се борим с онова, което не можем да приемем –че някои хора правят така, че някои неща просто стоят по този начин. Разбирам, че това е нещо, което е в пълен разрез с интуицията на човек, че така сме програмирани. Онова, срещу което се съпротивляваме, продължава със силата на собственото ни съпротивление. Нещата, които сме приели, не ни се отразяват. И това ни позволява да се съсредоточим върху истински важните неща в живота. Трудното е човек да осъзнае какво означава за него самия да приеме.

– В последната глава споменавате накратко, че има обща тема, която обединява всички глави. Бихте ли обяснили какво имате предвид?

– Всички убеждения се отнасят за теб. Всичко започва с теб самия — всяка емоция, всяко преживяване, всяка мисъл, всяка стратегия и всеки провал. Превърнали сме се в машини, които обвиняват — обвиняваме работата си, обвиняваме партньора си, родителите си, финансовото си положение и дори самите себе си, а нито едно от тези неща не ни помага да повишим качеството на постиженията и радостта от живота ни. Това е един от начините да водим живота си, но трябва да си дадеш сметка, че всеки път, когато търсиш извън себе си обяснение на живота си, се превръщаш в жертва. Истинските постижения, истинският успех и задоволството започват, като поемеш отговорност и пречупиш зависимостта си от обяснение. Няма никакво значение защо си там, където си. Важното е ще направиш ли нещо по въпроса.

– Тъй като говорим за действане, което лесно се връзва с твърдението, че човек не се определя от мислите си, какво действие можем да предприемем, за да излезем от главата си?

– Много просто. Обещайте си нещо и го спазете. Нека действията ви започнат да се координират с това обещание. Дали ще става въпрос да станете сутрин, когато сте се зарекли да го направите, да идете на фитнес или да ограничите разходите до 75 долара седмично, спазете обещанието и продължете да надграждате този мускул, докато не започне да издържа на все по-приключенски обещания. Успехът е много тясно свързан с това, доколкото умеете да спазвате обещанията, които си давате.

Още подробности за книгата тук “Unfu*k Yourself” .