Иван Костов си върнал депозита от КТБ с 9.8% лихва

Иван Костов
Снимка: „Труд“

Иван Костов не пропусна възможността да си върне 150 хил. лева от Фонда за гарантиране на влоговете, въпреки че привилегированият му депозит в КТБ не е следвало да бъде изплащан.

Това пише в анализ вестник „Труд“.

Според публикацията Иван Костов е имал привилегирован депозит в КТБ съгласно сключен между него и банката договор за индивидуален срочен депозит от февруари 2014 г.

Началното салдо на депозита е 154 хил. лева, но интересното в случая е договорената с банката лихва, която Костов е получавал за вложените си пари. Лихва в размер на 9, 8% (почти 10%).

Явно е, че лихва в такъв размер е била привилегия за хора, близки до банкера Цветан Василев, какъвто несъмнено е бил и Иван Костов. Поради големия брой индивидуални депозити в КТБ правилно същите бяха изключени от кръга на влоговете и депозитите, които се изплащат от фонда, пише „Труд“ като добавя, че тази операция е извършена със знанието и одобрението на квесторите на КТБ, които са разгледали около 1000 индивидуални и привилегировани депозити. Същите квестори са освободили от името на КТБ залога върху търговското предприятие на “Елит Петрол” – дружеството, което притежаваше 196 бензиностанции с марката “Петрол” и което вече изцяло се стопанисва от близкия приятел на Цветан Василев – ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев.

В публикацията се уточнява, че залогът върху търговското предприятие на “Елит Петрол” е заличен през март 2015 г., само ден преди квестурата да бъде прекратена и квесторите да бъдат заменени от временните синдици.

.

2 Comments

  1. Този мазен циганин Костов продължава най-нагло да краде пари от държавата. След като е получавал безумно висока лихва за депозита си, не би трябвало да получи и 1 стотинка обезщетение от фонда за гарантирани влогове. И той и квесторите са за съд!

  2. Иван Костов създаде КТБ с цел да си има лична облага след като излезе от активната политика. КТБ бе част от Булбанк и Костов я отцепи преди да продадат с Левон Булбанк на Уникредит. Левон след тази скандална сделка ощетяваща държавата си уреди поста на главен изпълнителен директор, а Костов започна да смуче парите на държавата с КТБ.

Коментарите са ограничени.