Нено Димов с второ обвинение – за концесията на ски зона „Банско“

Нено Димов

Бившият министър на околната среда Нено Димов, който е в ареста заради водната криза в Перник, е с второ обвинение – за концесията на ски зона „Банско“, предаде БНР.

От специализираната прокуратура съобщиха, че срещу него е започнало разследване за умишлена безстопанственост.

При задържането на Димов наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обяви, че разследващите са намерили документи, свързани с концесията на ски зоната.

Новото обвинение на Нено Димов е за „извършени действия по служба, свързани с концесията на ски зона „Банско“, чийто концесионер е търговското дружество „ЮЛЕН“ АД. Разследването е възложено на спецследователи, пише в съобщението от спецобвинението.

В края на 2018 година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с настояване кабинетът да предприеме действия за изменение и допълнение на концесионния договор за ски зона „Банско“.

Имаше и предупреждение, че ако това не стане, прокуратурата ще потърси отговорност за бездействие. Изпълнението на указанията беше възложено на екоминистъра Нено Димов, който трябваше да започне преговори с концесионера „Юлен“.

Именно това писмо са намерили разследващите при обиските преди задържането на Димов, а Кънев заяви, че прокуратурата ще провери дали ексминистърът на околната среда не е бездействал умишлено в ущърб на държавния интерес, за да набави облага за концесионера.