Васил Божков ще повлече много след себе си

Снимка: Вевести.бг

Около сагата с Васил Божков си мисля колко противоречив понякога е животът.

От една страна от десетилетия се правиш на велик и недосегаем и презираш медиите, от друга – като трябва да се защитаваш, започваш да ги обичаш и не даваш интервюта само на списание „Пчела и кошер“. Изведнъж „презряната“ журналистика стана ценна и важна извън предполагаемата вярност заради рекламите.

От една страна от десетилетия развиваш в държавата многомилионен бизнес, от друга изведнъж същата тази държава става лоша и съсипва бизнеса. Но едва, когато самата държава си потърси парите. До преди месеци каква беше?

Сега за един от бившите съдружници е майка, за другия – мащеха…

И тук идват напълно логичните въпросителни. Комисията по хазарта май се оказва пробита и то от години? ОК. Но това значи, че са пробити нейните петима членове. Те са от различни министерства – на МФ, на икономиката, има и цял представител на ДАНС. Там е заровено кучето – да се контролират взаимно. Какво стана?

Къде дремехте бе, хора? Или колективната безотговорност  (или колективният интерес) по комсомолски казано означава безотговорност? Комисията е пряко подчинена не на министерството, а на министъра на финансите. Какво ще отговори Владислав Горанов?

Тъй като познавам Васил Божков още от Г-13 и след това от клуб „Възраждане“ да ви кажа – ще си брани интересите и собственото си оцеляване докрай. Правилно отбелязват от прокуратурата, че знаят срещу кого се изправят.

Въпреки, че преди доста години един от най-ярките представители на едрия бизнес Илия Павлов съветваше никой от частния бизнес да не се опитва да се бори с държавата, Васил Божков обвини и финансовия министър и директно Борисов като хора, които се опитват да му вземат „хляба“.

Ето и цитата: „Ако господин Гешев иска да търси престъпници, нека да се огледа по-високо от Комисията по хазарта, във връзка с тези такси и този закон. Гледайте по-нагоре от комисията. Кой е над комисията – министърът, кой е над министъра – министър-председателят“.

Това вече е покана за челна конфронтация с държавата.

Дали прокуратурата „ще гледа по-нагоре“ никой не знае, а и това е нормална защитна теза на обвиняем, но тръгне ли обективно да разследва, със сигурност ще изскочат прелюбопитни имена на политици и бизнесмени, сравнени само с прочутото кафяво тефтерче на Цветан Василев и показанията му, които се пазят при швейцарски нотариус.

Въпросът е дали и обществото и политиците са готови да понесат (предполагаемите) факти и (предполагаемия) скандал.

Евгени Петров – Гендо

14 Comments

 1. Дреме им на руснаците за Божков, те ще си намерят друг да им носи мед.

 2. Разбира се, че божков ще повлече много хора след себе си!Тази негова игра започна още след 90г, и вече играта я играе 30г!Няма никога да забравим кои бяха на власт след 89г и в какви фракции на Бкп!И ето защо започнаха протестите на тия фракции на Бкп, като първо бяха за новия гл.прокурор И.Гешев!А после продължиха и в защита на божков, и не е учудващо защо!!!Е то пък бяха протести с по 30/40 човека някъде!!!

 3. Да Ничев, Ал Капоне е американски гражданин с италиански произход и търгува с алкохол , който внася от Канада , Мексико и прочее по време на сухия режим в американските щати.пренася мафиотския си бизнес и , независимо от множеството престъпления , включително и множество убийства успяват да го осъдят за ,,,неплатени данъци , защото само това е доказуемо, другите престъпления свидетелите са подкупвани , „убивани“и не свидетелстват.

  • И Божков и Басилев и…останалите, са слуги на руската мафия !
   Как да се разплете, като тава е мантия покриваща България от нейното „освобаждение“ преди повече от 1 век.

   • Да, зад всяко ЗЛО трябва задължително да се вижда дългата ръка на Сталин, Путин и Русия,..Вече се убеждавам, че на Територията сте болни от маккартизъм,…Какво е МАККАРТИЗЪМ ли,…Само гледайте да не свършите и вие жизнения си път като Джеймс Форестол(англ. James Forrestal), бивш министър на отбраната на САЩ, който на 22 май 1949г скача от прозореца с вик „Руските танкове идват“!!!
    Маккартизмът (на английски: McCarthyism) е политическо течение в САЩ от края на 1940-те и 1950-те години на 20 век, инициирано от републиканския сенатор Джоузеф Маккарти. Включва практика на обвиняване в подривна дейност и заговор, в някои случаи без реални или достатъчни доказателства, или получени с иначе рядко използвани средства за разследване, най-често с участието на Федералното бюро за разследване (ФБР). Маккартизмът прераства в мащабна кампания за разкриване на съветски шпиони, комунисти или техни симпатизанти и други политически елементи, известна като „ерата Маккарти“.
    Възниква в периода на т.нар. „Втора вълна на страха от комунизма“ в САЩ от края на 1940 до края на 1950 г., характеризиращ се с повишен страх от комунистическо влияние и от съветски шпиони в Америка. Терминът е въведен първоначално от критици на антикомунистическата кампания, но скоро разширява своето значение, описвайки крайностите на подобно поведение. В днешно време се използва по-общо за безразсъдни, недоказани обвинения и демагогски атаки срещу политически противници….“

    • От тая безсмислена реч изводът е един – съветските агенти са най-доброто за Родината! Ей, прав е Талев!

 4. Крайно време е да се разплете мрежата

  • Няма такава опастност,….и самия факт, че го „изпуснаха“ говори, че те/властимащите/ не желаят той, подобно на Цветан Василев да застане пред съда,….защото едва ли Черепа е бил толкова проЗД, че да няма и колекция от компромати,….Всъщност, май заради тази „колекция“ бяха тарашите в офисите му!

   • Господин Ветев много сте прав и аз това подозирах.

 5. Списанието е „кон и хрътка“::::))))))Битката с държавата е, „кауза пердута“!За Божков, една яка тенекия на задника!

 6. Ал Капоне е американец,но така е от смартта и данъците няма измъкване.

 7. Не е покана за челна конфронтация а покана за договорка, само че когато идва от предполагаемия подсъдим е доста слаба позиция

 8. За какво осъдиха в Итаия Ал Капоне? За неплатени данъци, другите работи са оспорими и трудно доказуеми , макар , че много вероятно да са верни или …със сигурност са верни. Но такива ,като Божков смятат , че са недосегаеми и не се крият , демонстрират сила , всявайки страх- мафия….Ето защо имаше протести срещу Главния прокуирор.Дано да успее и да оцелее, борбата ще е опасна.

Коментарите са ограничени.