Веселин Вучков: Контраразузнаване и разследване не са на едно място дори по филмите

 

141216_NS_ZMVR_1
Снимка: Пресцентър на МВР

„Нека някой да каже къде по света може да види контраразузнаване и разследване на едно място. Дори по филмите не знам за такова нещо“.

Така министърът на вътрешните работи Веселин Вучков аргументира връщането на ГДБОП от ДАНС в МВР на обществено обсъждане на проектопромените в устройствения закон на вътрешното министерство в парламента, съобщи „24 часа“.

“Разглеждаме този законопроект като цялостна реформа в сектор “Сигурност”, каза председателят на вътрешната парламентарна комисия ген. Атанас Атанасов.

Сред промените в законопроекта освен връщането на ГДБОП в МВР е и възстановяване на конкурсното начало за израстване в системата. Друго предложение е председателите на ДАТО и ДАНС да се избират по предложение на Министерския съвет с указ на президента, а не както досега – от парламента. Възстановява се и Главна дирекция “Национална полиция”, която в момента е разделена на ГД “Криминална полиция” и ГД “Охранителна полиция”.

Има много по-голямо доверие към идеята ГДБОП да се върне в силовото министерство, отколкото да е в ДАНС. Този закон не предвижда пенсионна реформа, успокои Веселин Вучков синдикатите в МВР.

“Нищо изненадващо, нищо ново, но и нищо аргументирано”, коментира становището на ДАНС за ваденето на ГДБОП от структурите ѝ Вучков след заседанието.

Не съм участвал досега в каквито и да било разговори, свързани със смяна на Владимир Писанчев, отговори Вучков на въпрос дали смяната на шефа на ДАНС стои на дневен ред.

“ДАНС трябва много да се пази от политика, защото през лятото на миналата година тя се впрегна да обслужва политически интереси”, коментира Вучков в отговор на въпрос дали му се струва, че в позицията на агенцията се правят политически оценки.

В закона за СРС-та да се регламентират два вида спецсредства – свързани с наказателното производство, и СРС-та, свързани с националната сигурност, предложи бившият шеф на НСБОП и НСО Румен Миланов.