Румен Радев: Отмяната на официалните чествания на Шипка е манипулация

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев пристигна в град Шипка, където се отслужва благодарствен молебен в храма “Рождество Христов”.

 

Според него “отмяната на официалните чествания на Шипка е манипулация.”

“Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка!”, каза Румен Радев.

Президентът поздрави всички българи, които носят в сърцата си България и свободолюбивия дух.

По-долу публикуваме словото на държавния глава на връх Шипка по случай отбелязването на 142 години от Освобождението на България

Скъпи сънародници,

Благодаря ви, че на Трети март отново сте хиляди на Шипка, този храм на българската доблест.

Тук, на този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на „вируса“ на манипулацията, на „вируса“ на страха, на „вируса“ на примирението, на „вируса“ на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим.

Преди 142 години България възкръсва след петвековното османско иго. Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България.

142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години.

През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност.

Вечна памет за героите!

Да живее България!

3 Comments

  1. Готов е да оглави преврат,но няма последователи и го е страх.

  2. Що така не ме разчувства.Само факта , че този безродник произнася тези думи за да изпълни политическото поръчение, което го постави на този пост, омаловажава празника.Да вземе да млъкне и да се скрие и тихо да изчака да свърши мандата.Кого води?Защо ги води и на кого прави напук?Смешно.

  3. А ти, др. Радев, защо се поддаде на страха и внушенията и отмени приема на 3. март?!?
    И вижте проучването за мнението на 3455 анкетирани българи за датата, достойна за национален празник:
    4.9% за 3. март; 60% – Денят на Независимостта 22.09; 23% – Денят на Съединението 6. септември; 12% – 24. май.

Коментарите са ограничени.