Проф. Борисов: Опитът на предходното управление да задържи цената на тока бе икономическа глупост

За съжаление, цената на електроенергията в България ще се повишава. Причината се крие в дългите години лошо управление на енергийния сектор и монополните формирования в него. Това заяви в ефира на БНТ водачът на листата на Коалиция АБВ в 23 МИР – София град и 16 МИР – Пловдив град, проф. Борислав Борисов, който разкритикува опитите на предходното правителство да задържи изкуствено и с популистки цели цената на тока.

8341_p4TT7Ug71JBWbhLc0qQMF0TANAOMEH

„Това, което направи миналото правителство с намаляването на цената на тока, беше икономическа глупост, която не се връзва с пазарните механизми. Това е административно решаване на пазарни проблеми. За съжаление, икономическата логика налага тезата, че цената на тока трябва да расте.  Защото този сектор не се е управлявал като хората години наред и резултатът сега е вдигане на цената на тока“, посочи той.

 

Казаното от Искров за търсене на  политическо решение на проблема с КТБ противоречи на всичко разписано в родното законодателство В отговор на въпрос проф. Борислав Борисов коментира и действията на управата на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка. По думите му сагата, която вече няколко месеца се разиграва около КТБ, говори ясно за недостиг на професионализъм  у част от ръководството на БНБ, което последно заяви, че изчаква намирането на политическо решение на случая, както и завръщането на собственика на банката Цветан Василев . “За сетен път се убеждавам, колко далече е професионализмът на управителя на БНБ от моите представи за управител,  за говерньор на такава институция“ , посочи Борисов. Според него развитите от управителя на БНБ  Иван Искров тези за търсене на  политическо решение на проблема противоречат на всичко разписано в родното законодателство. „Какво значи политическо решение? Ако отворим банковите закони, дали има такъв текст, че проблемите на банките се решават с политически решения?

 

Да дойдел Цветан Василев и да кажел, къде са парите на вложителите. Да, това е важно и безспорно, но първо БНБ, нейният управител и подуправителят на банковия надзор трябва да кажат как така проспаха, като им е задължение да следят банката, как така проспаха нейния срив“, попита Борисов.

 

Според икономистът  ръководството на БНБ е сгрешило и с първоначалното си решение  да не позволи на акционерите да направят опит да оздравят банката. Това е първата стъпка, която по правило се предприема в такива случаи, посочи той.