ДБ: Мерките на кабинета са половинчати и не отговарят на мащабите на кризата

Демократична България

Поставен под силен обществен натиск, МС представи досегашните си половинчати и неефективни предложения като “пакет от 4,5 милиарда лв.” за подпомагане на бизнеса.

В действителност, предложените мерки нито са за 4,5 милиарда, нито отговарят на мащабите на кризата. Те по-скоро представляват финансово подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес.

Това се казва в позиция на „Демократична България“, съобщават от пресцентъра на политическото обединение.

1. Предложеното покриване на 60% от заплатите е PR мярка и имитация на загриженост.

  • То не подпомага никого, освен административно затворените предприятия. Хиляди фирми, които не работят поради собствената си социална отговорност или поради срив на пазара, остават изцяло непокрити.
  • 60% е сумата, която НОИ така и така дължи в случай на съкращения. За сметка на фирмата обаче остават 100% от осигуровките. Държавата пести, а не дава пари с тази мярка.
  • Предложената процедура е тромава и неработеща. Реален е рискът мярката да остане на хартия.

2. Бюджетът осигурява 0,5, а не 2,5 милиарда чрез капитализацията на ББР. Пълната непрозрачност на работата на тази банка досега и кредитният й портфейл, насочен към олигархични структури създават недоверие в бизнеса и съмнения, че тези публични средства всъщност са насочени към партийно-обвързани бизнеси и спонсори на властта.

3. Програмата за потребителски кредити за лица в неплатен отпуск е крайно неефективна и несправедлива мярка. Тя създава тежка процедура в условия на oграничена свобода на движение. Достъпът е силно ограничен, тези пари ще останат неизползвани. Независимо от това – лицата без доходи заради кризата имат нужда от подпомагане, а не от допълнително задлъжняване.

4. Отказът на властта да предостави, за разлика от почти всички други държави в ЕС, данъчно-осигурителна “ваканция” за периода на кризата, обрича десетки хиляди фирми на неизправност и ги лишава от достъп до помощта по т. 1 и 2.

5. Пренебрегването на самоосигуряващите се лица – собственици на дребен и фамилен бизнес, занаятчии, свободни професии – обрича най-малко 100 000 български семейства на фалит без всякаква помощ от държавата и обществото.

6. Общо отделените от бюджета средства по тези “мерки” са около 2,3 милиарда, а ако се отчете “спестяването” на Бюджета на ДОО с мярката по т.1 – под 1,2 милиарда лв. Само пряката помощ от ЕК е над 1,3 милиарда лв. Българското правителство се опитва да “излезе напред” от кризата, за сметка на бизнеса и гражданите, като използва фондовете на ЕС за допълнително финансиране на олигархичните си обръчи.

Мерките, които Демократична България предлага, ще намерите тук: https://demokrati.bg/speshnite-merki-za-ikonomikata-sa-edinstven-shans-za-rastezh-sled-krizata/

6 Comments

  1. Маргинали,и като такива недостойни за внимание.

  2. Когато градското „дясно“ е по-ляво от БСП 😀

  3. Д,ба ,тъпанарите алчни , д,ба. Власт , власт , майната им на хората.Не им давайте думата сега.

  4. Социалистическа България е името ви.САМО догадки и конспиративни теории,които са родени в главата на онова недоразумение с буквата р.,което се добра до Брюксел и не спира да оножда словесно..

  5. Като какви бе,клоуни с клоуни предлагате и поучавате???Кой ви е делегирал доверие,кой ви е избирал,кой ви бръсне?Съберете се някъде петстотинте човека активисти и се гъдкайте с егото си,което е доста голямо с доста нищожно покритие.

  6. Гледайте си работата, комплексари! Целта ви е да се срути държавата и така да свалите Борисов, на каквато и да е цена.

Коментарите са ограничени.