Случаите на коронавирус у нас вече са 242

ген. Венцислав Мутафчийски

242 са вече случаите на заразени с коронавирус в България, съобщи на брифинга в 17 часа председателят на оперативния щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде БГНЕС.

22 са новите случаи за деня. 16 от тях са в София. Нов областен град, където се регистрира заразата, е Сливен. Там е регистриран един случай, в Пловдив има двама заболели, в Плевен – един и в Благоевград – двама.

40 от тях са в лечебни заведения. Останалите се лекуват в домашни условия.

В отговор на въпрос за предстояща среща със Светия Синов ген. Мутафчийски съобщи, че е говорил с вицепремиера Томислав Дончев и такава среща предстои. На нея ще бъде обсъдено провеждането на масовите събирания в православните храмове. Призив за прекратяване на службите до този момент бяха отправяни неколкократно от Националния оперативен щаб. Ген. Мутафчийски на предишни брифинги обяви, че решението е на църквата.

Началникът на ВМА потвърди, че двете отрицателни проби на собственика на “Адванс Медиа Груп” Кирил Домусчиев, който днес беше изписан от болница, са направени в лабораторията на академията. Той става четвъртият излекуван от вируса.

Петима са вече излекуваните, стана още ясно от думите на Мутафчийски, който обясни, че заразените боледуват дълго. „Вирусът не се е изчистил напълно при пациентка, която лежи във ВМА вече 22 дни“, посочи той, цитиран от Нова тв.

Мутафчийски също разкри, че по препоръка на немския институт Робърт Кох, централната климатична инсталация в Министерски съвет е изключена. Премиерът Борисов стриктно спазвал препоръките и се топлел на малко радиаторче. „Щом той може да спазва, значи и всеки може“, категоричен беше шефа на оперативния щаб.