Затвориха София от полунощ до второ нареждане

Затварят София за автомобилния трафик. Това беше обявено на извънреден брифинг в Министерския съвет в четвъртък вечерта, в който взеха участие шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и министрите Кирил Ананиев и Младен Маринов.

„Ще издам заповед, считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобили със специален режим на движение, автомобили, които превозват болни, както и автомобили с медицински лица“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

“На второ място са всички автомобили със специален режим. Автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като гражданинът, който има нужда от лечение, посочва лечебното заведение, в което трябва да отиде да се лекува“, каза още министърът и допълни:

“Също така имат право да влизат и да излизат, които превозват медицински лица, които отиват да работят в съответното лечебно заведение“.

Забраната не важи и за аварийните автомобили, каза още Кирил Ананиев.

Над 5 хиляди коли са върнати днес от полицаите от контролно-пропускателните пунктове, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Не знам тези, които са успели да заблудят полицаите, как ще се върнат в София. Всички декларации от днес и през почивните дни ще минат на приоритетен контрол“, каза още вътрешният министър.

Щабът предложи затварянето на София, премиерът прие доводите ни, каза по-рано ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб /НОЩ/ , по време на извънредниа брифинг.

„Още от вчера се наблюдава много тревожно нещо. Напускане масово на София. София е основното огнище с най-много болни заразени от COVID – 19. Всичките тези хора, които напускат София са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидомиологична ситуация с неясни последици. По-скоро последиците най-вероятно ще станат ясни в близката една седмица“, обоснова предложението на щаба ген. Мутафчийски.

4 Comments

  1. Всъщност не – поне според коментиращите в Интернет. Повечето от тях изразяват задоволство от новата мярка, защото тя щяла да помогне селяните да си останат на село, а София да остане само за „софиянци“.

    • Не, просто затварят селяните в софето и ако малко се цивилизоват може и да ги пуснат

  2. Политизира се,дори тази ситуация.Готови са да предизвикат истински катаклизъм,само и само да падне правителството.На тези,които им вярват бих поставил само един въпрос-Ако БСП в тандем с Р.Радев бяха на мястото на правителството и щаба???

  3. Лошото е че каквото и да направи или каже щабът и Борисов реакцията на голям % от уж нормалните реагират като маргинали.За тях нормалното е да се краде и лъже като при Живков.

Коментарите са ограничени.