Радан Кънев: Чукът не помага да танцуваш, ако се удряш в коляното

Радан Кънев
Радан Кънев

Публикацията е от фейсбук страницата на евродепутата от „Демократична България“ Радан Кънев

Чукът не помага да танцуваш, ако се удряш в коляното.

#TheHammerAndTheDance – Чукът и танцът, така е известна възприетата от 90% от демократичните правителства стратегия за борба с COVID-19. Налагат се строги мерки („чукът“) за социална дистанция, които дават време на властта и здравната система да се подготвят за реалната борба с вируса и възможност за връщане към един по-нормален начин на живот („танцът“) – тестване, проследяване, изолиране на инфектираните и контактните, лечение*.

„Чукът“ сам по себе си не може да пребори пандемията – той осигурява време и ресурси за реалната борба.

Случаят със самолета от Амстердам, изцяло пълен с контактни лица, които бяха оставени да се разпръснат безконтролно, показва, че у нас „Чукът“ не се използва по предназначение. Времето – вече 50 дни (!) – не е използвано за ефективни мерки за тестване, проследяване и лечение. В действителност, мерките за социална дистанция бяха използвани само за сплашване на гражданите, заграбване на власт и трупане на политически дивидент от управляващите.

И сега положението е тревожно – хората са вече изморени от мерките, икономиката е на ръба на срутване, спестяванията на семействата и фирмите – изхарчени или силно намалели. Силите ни, като общество, да удържаме мерките без честен диалог с властта и без ясна перспектива за следващите стъпки – и медицински, и икономически, са пред изчерпване. Изчерпва се и основният ресурс – доверието в правителството и щаба.

А реалната работа явно тепърва трябва да започне. По-добре късно, отколкото никога. Боя се, обаче, че в опитите да използват „Чука“ за политически PR, управляващите няколко пъти се удариха в капачката. И сега им е трудно да „танцуват“

*”Танцът” включва и гъвкаво вдигане и налагане на мерки за дистанция за дълъг период от време

3 Comments

  1. На Курти Доколенков му е пречело да играе нещо друго, но поне дамската част от публиката го е аплодирала. Тук аплодиращите са учениците.Хем са млади, хем недосегаеми от опасността, хем училищата им са затворени, хем си играйкат с компютрите и си чатят с учителите. Мммечта!

  2. Говедо беше,говедо си е и сега.Пее в хор на леви говеда от самото начало.Най-добре е да се крие и да не се оножда словесно.

  3. Раданчо, а защо летищните власти в Амстердам са допуснали „заразени и контактни“ лица в самолета?
    И престани да пееш на едро в хора на Нинова и Радев за апокалипсис! Къде са ти обективните данни?

Коментарите са ограничени.