Първи случай на излекуван от коронавирус, но дал пак положителна проба (обзор)

Секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов

Първи случай има у нас на пациент, който е излекуван от COVID-19, но отново е дал положителен резултат. Това съобщи доц. Димо Димов по време на брифинга в Министерския съвет. 

Пациентът е от Кърджали. Случаят е определен от медиците като репозитивиране на коронавируса, а не като повторно заразяване. Репозитивиране на коронавирусна инфекция се наблюдава и в много други държави, поясни доц. Димов. Твърди се, че това се получава, когато вируса мигрира в долните дихателни пътища, например.

Новозаразените за денонощие са 46 души, като в болница са 22. Активни са 11 области, като новата е Търговище.

Общият брой достигна 1911 души. Най-много – 16, са в София, от които 8 са в лечебно заведение и 8 са амбулаторни. В Ямбол новозаразените са 11. Следват 7 нови случая в Плевен и 3 във Видин. Пловдив и Благоевград имат по двама новозаразени, а Кърджали, Монтана, Разград и Търговище – 1.

Общо 206 души са заразените от медицинския персонал. има 5 нови случая – 4 лекари и една медицинска сестра в „Пирогов, ВМА, Пловдив и Видин.

Излекувани 21 случая, а общият брой достигнана до 422 оздравели общо.

Шест от тях са от ВМА в София, двама от „Пирогов“.

Починалите са 88. Към обявените от вчера 2 случая днес са добавени нови два. Става въпрос за мъж на 84 години в „Пирогов“ с артериална хипертония, мозъчносъдова болест и инсулт. Издъхнала е и жена на 52 години ит Ямбол. Третият починал е мъж на 86 г. с диабет от Благоевград. Последният починал е мъж с онкологично заболяване в София.

Заразените по цял свят минаха психологическата граница от 4 милиона, като смърните случаи са нараснали 5 550. За първи път в челната тройка по новозаразени не присъства западноевропейска държава. На първо място по новозаразени са САЩ, следвани от Русия и Бразилия.