Мангъров: Поне 280 000 българи са имали коронавирус, но не са го усетили

доц. д-р Атанас Мангъров

Според него причината да няма много починали у нас е, че няма много хора на възраст на и над 80 години в България

„Прави чест на премиера, че той чу гласа на науката, а не гласа на страха. Чу го от мен в нашата среща. Тогава ние говорихме час, час и нещо. Аз мисля, че той ме чу много добре. Той ме разбра и с неговия цветист начин на изказване някъде към 40-ата минута, преди да донесат кафето, каза: „Виж какво, Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна“.

Това разказа доц. Атанас Мангъров пред bTV за срещата си с Бойко Борисов по повод коронавирусната пандемия и ситуацията у нас. На въпрос това означава ли, че е успял да го убеди, доцентът отговори утвърдително.

„Виждате, че след това, въпреки всички страхове, хората не бяха затворени на Цветница, на Великден, на Гергьовден. Това, което става с паркове, което ще стане с детските градини, става въпреки всички резерви на щаба“, каза той.

Доцентът по инфекциозни болести направи и равносметка на случилото се в страната и обясни защо у нас смъртността е ниска.

„Най-обективните данни за това какво се случи могат да се вземат от едно частно проучване, което се основава на данните от трийсет и няколко лаборатории в цялата страна, включително тези, които са под ръководството на щаба. Там се намира, че в страната са изследвани около 61 хил. души с PСR теста. Общо са направени около 140 хиляди теста, но всъщност са изследвани около 61 хиляди души, от които 2300 са положителни. Това значи някъде 3,86% от хората, които са изследвани.

В друго проучване, в което са обхванати 31 хил. души, е установено, че над 1200 души имат антитела, тоест са влизали в контакт с вируса, което пак прави малко под 4%.

Когато това се екстраполира за цялата страна, при 7 млн. души население, това прави, че в страната със сигурност, достоверно, доказано има поне 280 000 души, които са били в контакт с този коронавирус, като огромната част не са го усетили, не са разбрали.

До момента в страната са починали 116, 117 души, което прави смъртност 0.04%, което значи един на над 2500 души. Смъртността при морбили е 1 на 1000, тоест смъртността от тази инфекция е по-малка, отколкото смъртността при морбили и е напълно съпоставима с всеки сезонен грип“.

Според него причината да няма много починали у нас е, че няма много хора на възраст на и над 80 години в България. Ето как илюстрира той ситуацията:

„Защо сме с най-малко починали? Представете си, че има две болници. В едната има неонатология, в която има недоносени новородени. Деца по 600 – 800 грама. И имате друга болница до нея, в която няма неонатологична клиника и няма недоносени новородени. И в двете болници се появява вътреболнична инфекция от ентеропатогенни, ешерихия коли, клебсиела, норовирус, ротавирус. Това са инфекции, които при нормални деца и възрастни хора не причиняват нищо, тоест в тази болница, в която няма неонатология, на нея няма да ѝ се случи нищо или ще се случи много малко, докато в тази, в която има неонатология с недоносени новородени, там ще измрат половината и повече от недоносените новородени. Ако заменим недоносените с много възрастните болни хора, ще видим какво се случва в нашата страна и защо се случва.

По средна продължителност на живота сме на 80-о място в света. Италия е на четвърто, Испания е на пето, Великобритания е малко по-назад, но много преди нас. Тоест средната възраст на починалите в Италия от този вирус е 80 години. У нас средната продължителност на живота е 73 и нещо години. Ние не достигаме толкова.

Ние сме болицата, в която няма недоносени новородени, образно казано. Ние сме страна, в която като цяло няма възрастни хора, които са на 80-90 години. Има единици, но средната продължителност на живота в нашата страна е далеч по-ниска, отколкото в другите страни“.

Според него в същото положение са всички останали страни с ниска смъртност.

„Като цяло, ние и страните от бившия соцлагер, в които се правеше ваксината БЦЖ, това са страните, в които яха опоскани пенсионните фондове, не може да станеш много възрастен с 200-300 лева пенсия“ – коментира той.

На въпрос има ли конфронтация между него и някой друг, например щаба, той отговори отрицателно: „Нямам конфронтация с никого. Зад мен не стои никой. Аз съм тук просто, защото се забавлявам, това ми е работата. С това се занимавам от много време и когато виждам неща, които не считам, че са правилни, се опитвам по някакъв начин да ги коригирам. Правя каквото мога“.

А как оценява действията на Националния оперативен щаб?

„Всичко, което беше направено, беше направено с най-добри намерения. Целта беше да се спасят животи. Само че хубаво беше да се направи малко по-умно и да не се нанесе тежък икономически удар. Изследванията с PSR тестове можеха да се направят, преди да се затвори страната. А тогава тя се затвори просто защото имаше страх. В момента тя се отваря, въпреки че ги нямаме тези резултати. Ние, така или иначе, не направихме тези епидемиологични проучвания. Направихме едно с Банско, направихме друго с полицаите“.

На въпроса очаква ли ни втора, по-силна вълна на новия коронавирус, Мангъров отговори така:

„Какво очаквате да се случи през септември или октомври? Нищо особено не се случи, когато от Италия и Испания дойдоха тумби наши сънародници. Виждате, че нищо особено не стана. През септември мислите ли, че ще дойдат нови тумби? Не, няма да дойдат. Тези, които са тук, ще си отидат“.