Борисов в Перник: Над 12 млрд. лева са необходими за подмяна на цялата ВиК мрежа

Премиерът Бойко Борисов и кметът на Перник Станислав Владимиров провериха подмяната на ВиК инфраструктурата в града, предаде БТА.

С тях бяха министърът на финансите Владислав Горанов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, както и областният управител на Перник Емил Костадинов.

Загубите на вода бяха около 75 на сто, а след подмяната се очаква да станат около 45 – 50 на сто, каза кметът.

Премиерът Борисов посочи, че ако през последните десетилетия ритмично са били подменяни водопроводите, градът не би имал такива проблеми, и допълни, че над 12 млрд. лева са необходими за подмяна на ВиК мрежата в страната.

Зам.-министърът Николай Нанков изтъкна, че загубите по мрежата са не само технологични, заради старите тръби, но и заради кражби на вода. В България половината загуби са технологични – стари тръби, а другата половина са от недобросъвестни практики, коментира Нанков.

Сред допълнителните ефекти от подмяната на ВиК мрежата кметът на Перник изтъкна и този, че се очаква засилване на интереса и към жилищното строителство в града.

По време на инспекцията премиерът няколко пъти разговаря със строители и граждани.

Изпълнителите на ВиК обектите обясниха на Борисов, че се работи интензивно и качествено, като изтъкнаха, че животът на тръбите е поне 50 години. Перничани, които се спираха да разговарят с премира, бяха видимо доволни от обновяването на града. За кратко време от тази криза ще произлязат и добри неща за Перник, каза премиерът.

Кметът на Перник представи на премиера и други инфраструктурни обекти в града, някои от които в процес на строителство, а други завършени, като  изтъкна, че ще са необходими още средства за водопровод за селата край града.

Финансовият министър се пошегува по отношение на добрата екипност в работата на правителството и местната власт с думите „Както сте го подкарали, с обща листа трябва да се явяваме“, а премиерът допълни – „листа „За Перник“.

4 Comments

  1. Както са го подкарали,това комунистическо отроче,кметчето ще събере доста активи на чужд гръб.Досега,освен че изряза всичката растителност около реката не е направил НИЩО.Почистването на градинки и тротоари се прави винаги и навсякъде.Добронамереното отношение на премиера е основна причина за случващите се ремонти и обновления около Перник.

    • Браво!!! С чужда пита ще се хвали Темелков…..

Коментарите са ограничени.