Единствено в България: Следят пациентите на домашно лечение с иновативна система

доц. д-р Георги Попов

България е първата и единствена страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдават виталните параметри на болните от Covid-19 в домашни условия.

При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът ще може да бъде приет за болнично лечение навреме. Уникалната система е разработена в партньорство между ВМА, където тя се прилага, и „Алтерко Роботикс“, съобщи по БНР полк. доц. д-р Георги Попов, директор на Катедрата по инфекциозни болести във ВМА.

Доц. Попов разказва, че след диагностициране с COVID-19 пациентите се оценяват в лека, среднотежка и тежка клинична форма. Среднотежките и тежки клинични форми се приемат на болнично лечение и се наблюдават в условията на мониториране в болницата.

При по-леките случаи обаче се налага активно наблюдение в домашни условия. По думите на специалиста досега то се е осъществявало само с телефонни интервюта, с информация от самите болни, която невинаги е била обективна – или свръхпреувеличена, или недооценена.

Така се е стигнало до идеята да се използва иновативен пулсоксиметър, който позволява на лекарите от Клиниката по инфекциозни болести да следят три витални показатели – сатурацията (нивото) на кислород в кръвта, пулса и температурата на болния. Тази информация се предава на мобилния телефон и оттам в болницата, където следят тези показатели.

По думите на доц. Попов това наблюдение е помогнало да се прецени обективно кога хората на домашно лечение се нуждаят от болнично проследяване. Към момента в клиниката разполагат с 50 бр. от този иновативен пулсоксиметър и това им позволява да следят много пациенти едновременно.

Доц. Попов съобщи, че се работи и по други партньорства – за изследване на генетичната предразположеност на българите към новия коронавирус; за изследване на колективния имунитет при коронавирусна инфекция, което ще даде отговори за дългосрочните поражение от инфекцията.

Друг иновативен момен е използването на стволови клетки за лечението на болните с COVID-19, което е в етап на клинични проучвания. Става дума за световна програма, в която ще бъде включена и нашата страна.

1 Коментар

  1. В София ги наблюдавате, а в провинцията? Или важното е да хвалбата. Зная, че сте велики!

Коментарите са ограничени.