Общият брой на случаите на коронавирус у нас вече е 2427 (обзор)

проф.Тодор Кантарджиев

Новите потвърдени случаи на COVID-19 са 19, каза на брифинг в Министерския съвет проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести, цитиран от БТА.

Оздравелите за последното денонощие са 32. Вече шест поредни дни броят на оздравелите е по-голям от този на новите открити случаи на болестта.

Вчера са починали четирима души – два случая в София и два в Ямбол, като единият е на 31 годишен мъж, няма нови случаи сред медицинския персонал. Общият брой на починалите от болестта достига 130.

От новите случаи в болница са 11, останалите са на домашно лечение. Направени са 886 изследвания. Обикновено се правят 1000 – 1500 проби на ден, добави проф. Кантарджиев.

Новите случаи са разпределени в шест области: Благоевград – 3; Велико Търново – 1; Пазарджик – 5; Сливен – 2; София – 4; Ямбол – 4.

Общият брой на регистрираните случаи на новия коронавирус в България достига 2427 като увеличението за деня 0,8 на сто.

Ефективното репродуктивно число – това е показател един болен колко души заразява, за последната седмица се движи около единица, каза проф. Кантарджиев.

Ако започне да намалява, значи епидемията в страната гасне. Засега продължава да е около едно.

Времето за удвояване на случаите е 35 дни продължава да расте, тоест забавя се броя на новите случаите, добави той.

Има слаба тенденция за намаляване на новите случаи, но това не значи че трябва да се събираме на групи от много хора, да не носим маски лицето и да не ползваме средствата за дезинфекция, каза още проф. Кантарджиев.