Стига пошли циркове пред президентството!

Кадиев президентство
Снимка: БГНЕС

Евгени Петров репортер

Евгени Петров

Кой откъдето завърне и на когото каквото му хрумне и тича да протестира или да скандира пред президентството. За НАТО, против НАТО, за Европа и за Русия, против войната, сякаш някой е „за”…

 

Контрапротести и реконтрапротести. Дотолкова свикнахме с това скандалджийско поведение, че вече не ни прави впечатление.

Обади се някой във Фейсбук – и „аре пред президенстството”.

Ама „аре да си имаме уважението”. Свободата си е свобода, обаче и институциите трябва да се уважават. Президентството малко по малко се превърна в балкански Хайд парк.

Днешната абсолютно безсмислена, никому ненужна и нелепа като идея сбирка, на депутата Георги Кадиев, гръмко организирана в социалната мрежа, завърши със скандали и намеса на полицията. И – видите ли – не между приятели и противници на Русия, 9 май и годишнината, а между глупостта и наглостта.

Още когато Кадиев пусна поканата си във ФБ писах, че тя е глупава и нелепа, защото 9 май е дата, която се чества, а не се отрича. Защото е поклон към жертвите, а не протест срещу тях. Откъде накъде пред президентството? Защо не на Военно гробище? Или на Руски паметник? На паметника на Червената армия? На гроба на ген. Стойчев, когото имах честта да познавам приживе?

В самия избор на мястото беше заложен конфликтът и противопоставянето. Само защото президентът не одобрява Путинова Русия? Ами правилно, той е президент на страна-член на ЕС и върховен главнокомандващ на армия – член на НАТО. И съвсем правилно този път от централата на БСП осъдиха тази самодейност на вътрешната си опозиция.

И какво търси „Атака” на тази сбирка? Не давали микрофона на Кадиев? Казвали му какво да скандира? А кой изобщо разреши на „Атака” да провежда митинг? И какви са тия махленски циркове и разправии именно пред входа с герба и гвардейците?

Не бяха ли „Атака”, които довлякоха на друг, N-ти подред митинг някакви черноризци със знаме на Донецката република?

И не бяха ли същите тези партийни активисти, които се гавреха с институцията с порой от клевети по адрес на президента, стигайки до парламентарна комисия?!

И какво се получи – 150 души благосклонно изчислено от двете страни?

Преди месец, при подобно нагнетяване на обстановката БСП със 7 организации и партийни НПО-та събра 300-400 души. Мая Манолова протестираше под знамената на „Атака” срещу външния дълг с по-малко от стотина…

В идиотска практика се превърна да се обяви в социалните мрежи митинг или протест на която идват две шепи хора, за да бъде мултиплицирано от медиите и да добие неестествените и незаслужени размери на „всенародно шествие”.

И стана навик цялата тази простотия да се прави не от активни граждани, изразители на общественото мнение, а от политици, които с едното си лице провокират и нагнетяват разделение и обществено напрежение, а с другото сълзливо плачат за липса на доверие в институциите.

Крайно време е от Столична община да станат по-прецизни в разрешенията си за масовите прояви, въпреки уведомителния режим. Защото нито са масови, нито са прояви в истинския смисъл на думата.

4 Comments

  1. … нямат нищо против институцията, а против Плюнчо, който живее в институцията.

  2. Точно така е, на буенище го обърнаха!

    Обади се някой във Фейсбук – и „аре пред президенстството”.
    Ама „аре да си имаме уважението”. Свободата си е свобода, обаче и институциите трябва да се уважават. Президентството малко по малко се превърна в балкански Хайд парк.

Коментарите са ограничени.