Радев: Ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, много лесно щях да взема решение за Пламен Узунов

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента, архив

Ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, щях да взема най-лесното решение – за отстраняването на Пламен Узунов.

Това коментира в Козлодуй президентът Румен Радев в отговор на въпрос за разменените съобщения между неговия съветник Узуниов и бизнесмена Пламен Бобоков, цитиран от БТА.

Той подчерта, че причината да не бърза с решението си по отношение на Узунов е „тази тенденцизност и нарушаване на закона“. Радев отказа да назове кои други двама негови съветници са разпитвани, като уточни, че това е работа на прокуратурата.

По думите му прокуратурата „взема страна в политическите игри, а такова заиграване е несъвместимо с демокрацията“. Точно този казус е много по-важен от действията на Пламен Узунов, които могат да бъдат решени от съда, подчерта президентът Радев.

Държавният глава коментира изтеклите записи, в които се чува и неговото име, като ги определи като тревожни. „Твърдя, че трябва независима експертиза за тяхната автентичност, защото тя /експертизата – бел.реп./ не може да бъде осигурена от българската прокуратура“, заяви Румен Радев.

Той посочи, че прокуратурата е заинтересована страна, защото в записите се чува името на главния прокурор, представен като „фен на премиера“.

Според президента, записите са тревожни, защото показват, включително и пред Европа, кой и как управлява в страната. „Надявам се, приоритетите в управленската политика на премиера да не са интригите“, каза още Румен Радев.

Очаквам българското правителство по най-бързия начин да изчисти проблема с Европейската комисия относно лиценза на АЕЦ „Белене“, ако има такъв проблем, заяви президентът Румен Радев в Козлодуй.

Днес държавният глава посети община Козлодуй и имаше работна среща с кмета на общината Маринела Николова.

Той посочи, че ядрената енергетика е стратегическа за България, но най-важното за този отрасъл са хората.

В отговор на въпрос за бъдещето на ядрените мощности, Румен Радев каза, че засега ядрената енергетика е най-евтината и безопасна базова енергийна мощност. В България една трета от енергийния микс се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“, припомни президентът. Отговаряйки на друг въпрос, той посочи, че изключително важно е да намерим отговор ще имаме ли втора атомна централа.

Според него всеки ден закъснение е пагубен за проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, затова трябва да се намери бърз начин за изчистване на проблема с нов лиценз за втората атомна централа.

Той заяви, че не можем без лиценз да строим „колос на глинени крака“, и ако няма разрешение за нова ядрена мощност, връщаме проекта в изходно положение, а това е пагубно. Радев припомни, че за изграждането на една атомна централа трябват десетилетие и огромни инвестиции.

Президентът отбеляза, че за него времето е ключов фактор за осъществяването на втора атомна централа в Белене.
Не трябва да забравяме, че най-важното за развитието на ядрената енергетика са хората, подчерта Румен Радев.

Според него сега е времето да се подготвят кадри за този отрасъл. Те трябва да са на изключително високо ниво, тъй като става дума за безопасността на ядрените съоръжения и за националната сигурност.

„Ние можем да се гордеем с нашите кадри, които България десетилетия е готвила“, сподели президентът за работещите в АЕЦ „Козлодуй“.

Той посочи, че сега проблем е привличането на млади кадри, които да работят в атомната централа.

Държавният глава отбеляза добрата работа на кмета на Козлодуй и нейния екип за развитието на общината, в която 50 на сто от жителите работят в централата. По-късно президентът Румен Радев посети АЕЦ „Козлодуй“ и се срещна с ръководството на централата.

1 Коментар

  1. Той вярва само на Корнела и на Решетников.

Коментарите са ограничени.