Гори операта в Русе

Огнеборци гасят голям пожар на покрива на емблематичната сграда на Русенската опера.

Сигналът за инцидента е подаден малко преди 15.30 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР в крайдунавския град.

На място са четири екипа на противопожарната служба, а също и на полицията и на спешна помощ.

Огънят е засегнал и гардеробното помещение, в което се намират всички костюми. Според запознати именно в това подпокривно пространство се е съхранявала най-богатата колекция от сценични костюми в Северна България, някои от които с повече от 60-годишна история.

Причината за пожара тепърва ще се изяснява, като директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров коментира, че наскоро са започнати ремонтни дейности на покривната част.

Димитров обясни, че двама работници са били евакуирани с пожарникарска стълба. Те не са пострадали.

По време на инцидента на покрива е имало четирима работници, съобщи директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев. Всички работници са добре. Те са полагали изолация на покрива, допълни той. Служителите на операта също са били евакуирани.

Тепърва ще се установяват щетите от пожара, като Кюркчиев заяви, че от Министерството на културата вече има уверение, че ще бъде оказана помощ по програма „Бедствия и аварии“.

Преди 13 дни, на 23 юни поройният дъжд наводни сградата и през покрива водата достигна чак до сцената и оркестрината, припомня Дир.бг.

Министърът на културата Боил Банов спешно пристигна в Русе и осигури средства за ремонт на покрива, който обаче днес пламна.