Протестно шествие в центъра на София, Радев викна „Мутри, вън!“

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Благодаря на всички, които са днес тук, виждам хора от всички политически групи, млади и стари, всякакви хора. Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички вас зависи да изгоним мафията от изпълнителната власт.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към присъстващите на протеста пред президентството, предаде БГНЕС.

“Да изпъдим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щити за политически репресии.

Българската мафия е безцеремонна, защото много българи търпяхте.

Защото твърде много бяхте строители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана, но днес гневът се излива на площада.

От лъжите, от грабежа, гневът от всичко това, което прокуди два милиона българи зад граница.

Това е битка за достойнството, за децата, за бъдещето ни, за природата ни.

За свободна, модерна и европейска България.

В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България.

Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“.

Не на страха! Ще си върнем България! Мутри, вън!!”, каза още президентът.

На въпрос как продължава оттук насетне, той каза , че това ще определи народът.

„Виждате народът вече е решен“, заяви той.

Попитан дали случилото се днес не е било опит за държавен преврат, Радев каза, че не приема този акт по този начин.

„Това беше ситуация на безпардонност, която се връща към този, който я инициира. Това трябва да им е ясно“, отсече държавният глава.

На протеста присъства цялата парламентарната група на БСП, които увериха, че не са организатори на недоволството, а се присъединяват към него.

„Ние сме тук с една единствена цел – да защитим държавността, да защитим Конституцията, да защитим спазването на законите, да защитим основите на държавата, а именно спазването на Конституцията и законите. Това което се случва и в днешния ден и в предходните е безпрецедентно. Тази показност, тази агресивност са с една единствена цел – ПР акция и уронване престижа на единствената институция, която има най-висок рейтинг, която е стълб в Конституцията и държавността, в последните дни се правят опити за погазването й“, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски и добави, че случилото се днес е бил опит за държавен преврат.

Ядосан от всичко случващо се у нас и прозрял истинските намерения на прокуратурата е и Ангел Василев, който е дошъл, за да заяви своето недеволство и да поиска промяна.

„Тук съм, защото това което се случи днес е посегателство срещу държавността. Грубо нарушение на основния Закон. Всичко това което се случва ме накара да дойда тук – тенденциозност в разследвания, в обявяване на резултати“, каза Ангел Василев и добави, че президентската институция е последната институция, в която вярва, защото всичко каквото е казал Румен Радев се случва.

Според него атаката идва часове след като Радев се произнесе по случая „Росенец“ и искането му да се свали охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

„Скандално е това, което се случи. Всичко което се случва е пълен абсурд. Не може да се нахлува където си поискат, да правят каквото поискат, да обвиняват хора с подхвърлени доказателства, всимчко, което се случва не е редно и не е нормално да се случва в една нормална държава“, категорична е Виктория.

Тя каза, че е важно всички да се обединим и да се вдигнем, за да получим промяната, която искаме.

Протестът прерастна в шествие из институциите в София.

Според организаторите на протеста той е в “защита на президентската институция и опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление”.

БГНЕС припомня, че по-рано днес прокурори влязоха в сградата на президентството и извършиха обиски на два кабинета – на Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и на съветника по сигурността Илия Милушев.

Според прокуратурата действията са по две разследвания – едното се води Военно-окръжната прокуратура – София, а другото от Спецпрокуратурата и е за търговия с влияние.

По разследването за търговия с влияние бяха задържани за 24 часа бизнесменът Пламен Бобоков и секретарят на президента Пламен Узунов.

Стана ясно, че е арестуван и Илия Милушев по разследване за разгласяване на държавна тайна.

Освен Милушев за 24 часа е задържан и М.К. – бивш служител на Държавна агенция “Разузнаване”.

12 Comments

 1. Мутрите вече са вън в Дубай, Белград и т.н. но с парите си успяват
  да омагьосват цървулите от Козлодуй. Да не забравяме и рублите на Решетников, които се изсипаха щедро още на президентските избори.
  Цървулите много ги привличат мъртвите сибирски полета, където се подвизават таварищите със също скъсани гащи.

 2. Импийчмънт!!! Вън от БГ ..мизерници !!

 3. Дори когато имаме проблеми в доржавата ни, категорично не желая руските агенти да ме освобождават от каквото и когото и да е. Ще намерим сили сами да махнем гнилите ябълки, без руски резиденти и агенти.

 4. Бягай в Русия при Путя гаден мръсен червен боклук!Ходом марш тъпако!

 5. Протеста е сборище от психопатите и лумпени в България оцветени в различни цветове. Но Пол Пот , ако дойде на власт първо на тях ще им резне главичките, за да не му пречат да смени изцяло геополитическата ориентация към мъртвите сибирски полета.

 6. АМа как не сте споменали този до Нинова, ортака на президента., ма той е най -отпред…как беше , Георги Свиленски, ама може ли, даде си жената в името на общото дело, щом партията каже, даваме и най- милото…Боже, боже, те са неадекватни…Колко ли пари са им наляли господарите и чакат от тях работа.А те само излапкаха парата , а работата не свършиха.Страх, страх – кой ще е следващия от тях.

 7. Национални предатели, агенти на руските тайни служби, шпиони,групи за подривна дейност..и те говорят за демокрация?Отровиха ни с негативизъм, отрицание, плюене ,простащина .Окрадоха собствената си партия, щото ги няма Бобокови , Арабаджиеви, Минкови , а скоро ще секне и Божков.И …плачат , вият, стенат….

Коментарите са ограничени.