Румен Радев: Изходът е оставка на правителството и главния прокурор

Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Пресслужба на държавния глава.

Изходът от създадената ситуация е един – оставка на правителството и главния прокурор.

Това каза президентът Румен Радев в обръщение към народа, което направи на „Дондуков“ 2, цитиран от БТА.

Насилието и манипулациите на могат да върнат доверието в двете институции. Всяко забавяне тласка България в безизходица. Всяко упорство увеличава риска от хаос. Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак, са недопустими и обречени, заяви Радев.

По думите му се формира национален консенсус антимафия, който обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта.

Радев призова органите на реда да се придържат към закона и изрази убеждение, че полицаите и жандармеристите занапред няма да допускат да бъдат използвани срещу своите братя и сестри. Президентът призова протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокации. Провокацията не е лицето на мирния протест, а хилядите българи, които днес отстояват правовата държава и бъдещето на България. Силата е в истината, в непреклонността и единението, каза президентът Радев.

Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България, каза Румен Радев.

Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет, бездействие спрямо грабежите, погазването на презумцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите, заяви държавният глава. Той посочи още, че адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата.

„Гневът е дълбок. Трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила“, заяви Радев.

По думите му мафиотизацията на управлението е накарало свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години.

„Сега, когато българите са на площада, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона и принципите и правилата“, каза още президентът. Той заяви, че решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, е целенасочена и недопустима провокация срещу гражданския мир.