Взрив на газопровода България-Гърция, усети се като земетресение (допълнена)

Газопроводът България-Гърция е гръмнал в района на Кулата, съобщи bTV. Към мястото на инцидента пътуват екипи на пожарната и на Спешна помощ.

Няма пострадали хора. Районът край аварията е блокиран.

По информация на телевизията около 300 метра от трасето е засегнато. От министерството на енергетиката съобщиха, че е „гръмнала основната тръба, по която се доставя газ от България за Гърция“

Районът е отцепен от полиция. Всичките институции са на мястото на инцидента.

Инцидентът е станал в местността „Извора“ близо до село Кулата. Сигналът е получен в 8.02 часа.

По първоначална информация е засегната основната тръба, която пренася газ от България към Гърция. Областният управител на Благоевград обясни, че е имало кратко изтичане на газ, но защитната система се е задействала много бързо и изтичането е спряно.

Взривът е бил доста силен, чули са го в село Кулата. Усетили са го като земетресение, разказаха местни жители пред БНТ.

Информацията бе потвърденаи от Министерството на енергетиката, което съобщи, че заради аварията е спряно подаването на газ към Гърция.

По-късно от Булгаргаз потвърдиха, че има авария, но при нея няма пострадали. От компанията съобщиха, че в 07:56 часа е настъпила авария на преносния газопровод за Република Гърция. Аварията е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата. Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция. При аварията няма пострадали.

Ползвателите на газопреносната мрежа ще бъдат уведомени своевременно за възстановяването на газоподаването, съобщиха още от компанията.

Премиерът Бойко Борисов коментира инцидента с тръбите на днешната извънредна пресконференция в МС. “Две версии има, докладваха ми от ДАНС. Аз като пожарникар знам колко е трудно. Най-вероятно тръбите са много стари и затова е станала аварията. До края на деня ще бъде възстановено подаването на газ към Гърция”, каза Борисов.