Президентът: Разговор за конституцията е възможен само след оставки и предсрочни избори

Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Пресслужба на държавния глава.

Разговор за конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията, предаде БГНЕС.

 

Повече от месец продължават протестите и искане за оставка на правителството и главния прокурор. Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира недоволството потвърждават необходимостта от исканите оставки, категоричен е Радев.

Премиерът Бойко Борисов предлага свикване на ВНС и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към конституцията – член 159 е категоричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на министър- председателя. Може ли партията-държава, която методично погазва разделението на властите да инициира промени в конституцията? Моят отговор е не. Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в конституцията? Отговорът е не.

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е не. Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не. Може ли министър- председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията? Отговорът е не, завърши изявлението си Радев.

4 Comments

  1. Подавай твоята!Нали си мъжкар!Дай пример и ще разбереш,кой с теб,кой не!Да,но не ти стиска,защото си най-големия мишок и злобар в новата история на България.Срам ме е от теб!

  2. Разговорите вече започнаха малко изнервено, но това е демокрацията!

Коментарите са ограничени.