Проф. Михаил Константинов: Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни

Машинно гласуване има там, където хората са неграмотни – просто защото те не могат да попълнят документ. Това каза по БНТ експертът проф. Михаил Константинов. Той даде пример с Индия, където на екрана на машината има картинки и портрети на кандидатите, тъй като там половината население е неграмотно, затова се гласува така.

В Европа такова нещо като машинно гласуване няма. Категорично смятам, че трябва опцията за хартиено гласуване да се запази. Представете си, ако човек, който не е пипал компютър през живота си, влезе да гласува машинно, а машината все пак е вид компютър, какво прави той, най-малкото ще отнеме време, коментира проф. Константинов.

Само в Естония гласуват по интернет, така че и това не е много разпространено. Няма система, която да не може да бъде хакната и заради това повечето държави го избягват, обясни проф. Константинов. Според него обаче, дистанционно гласуване ще има, светът върви натам, въпросът е, че не може да стане веднага.

Чувалите нямат нищо общо с гласуването, броенето става в секциите, така че когато видите някой с чувал – той носи боклук, допълни проф. Константинов.

По неговото мнение, в исканията на протестиращите има противоречие – от една страна, те искат машинно гласуване, а от друга – веднага избори. За два месеца обаче няма как да се осигури тази логистика, обясни експертът.

7 Comments

 1. Комунистическата мутра Боко е на финала си.

 2. Че като видиш министър-председателя, ние грамотни ли сме?

 3. Стефан Стамболов, в личен план е бил доста неприемлив и мразен, но като държавник е успял да даде посока на развитие на България, така че да се приобщи към Запада, а не да остане в еразийското блато.
  Незнам, кой какво е чел, но по добре с Винету към Европа, а не с Гьоте към евразийското блато. Правилната посока се измерва с два пъти по голям брутен вътрешен продукт, два пъти по големи заплати на учителите и т.н.

 4. У нас неграмотните са в правителството (не знаят как да се обличат, да говорят правилно, употребяват нецензурни изрази и пр.). Не четат, могат само да броят. Затова ще ги сменяме тази седмица.

 5. Алоо , , от Видимите резултати, тва“ корумпираното“ ако не е , няма кой да ти създва благинки , които да крадеш. Добре , че има образовани хора , че да има кого да ограбваш, щото в бедна държава , къде нема пари, и престъпния контингент , като теб е гладен.Платено мекере!

 6. Машинното гласуване ще осигури , чрез хакване от руснаците, победа на руския миризлив ботуш в страната най после.

  Веенсеремос таварищи! Ще се съюзим най после с Куба и Венецуела.

 7. Т’ва корумпираното яко папка от ръката на крадецът Боко Тиквата.

Коментарите са ограничени.