Мангъров: Обади ми се Ангел Кунчев и ми каза да си затварям устата

доц. д-р Атанас Мангъров

„Случи се нещо с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев през последните месеци и действа неадекватно. Затварянето на страната, маските в училищата – това е липса на мисъл… Те ме потърсиха и ми казаха да си затварям устата“, заяви пред bTV началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

„Д-р Кунчев ми каза да си затварям устата. През нощта карам колата, връщам се от преглед. Звъни ми телефона, обажда ми се д-р Кунчев. С него винаги сме били приятели. Казва ми –„Много говориш, аз съм единственият, който се противопоставя на лошото отношение към теб. Трябва да млъкнеш. И аз казах „Добре“, но не млъкнах“, твърди доц. Мангъров.

Главният държавен здравен инспектор обаче беше категоричен, че не може да става дума за оказан натиск: „Омръзна ми да обсъждам изявления на хора, които в живота си не са виждали болен от коронавирус. Аз няма как да оказвам натиск над него, а и не искам. Работим от много години заедно“.

„Препоръчах му да не обърква хората. Нека да мисли каквото иска, но когато всички страни вземат мерки, СЗО препоръчва, когато европейски и американски центрове доказват с факти и цифри колко помагат маските, да излезеш и да кажеш „Това е глупост, не го правете“, е объркване на хората и пречи на мерките на държавата да се бори с инфекцията“, коментира още доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че не иска да плаши хората, но коронавирусът е реалност и колкото повече хора се спасят – толкова по-добре.

Същевременно доц. Кунчев препоръча хората, особено по-възрастните, да се ваксинират за грип. Ваксините ще бъдат безплатни за всички над 65 г. В момента държавата е заявила 180 000 дози антигрипни ваксини, като ще има и 160 000 дози за свободния пазар.

Според него те едва ли ще стигнат, но недостиг на антигрипни ваксини имало в цяла Европа.

В момента България е на 19-о място по заболеваемост от 31 страни в Европа. В Испания обаче заболеваемостта е 12 пъти по-голяма.

По-притеснителни са данните за смъртността, тъй като България е на 2-ро място в Европа по смъртност, но на предпоследно на Балканите.

3 Comments

  1. Що да не приказва много, бе Кунчев?????? Нещо ви бърка проекта ли? Не пасва на директивата май. Ако някой говори много и само глупости – това си ТИ , неуважаемий Кунчо! Млъквай!

  2. Хе, ами много правилно ти е казал Ангел Кунчев др.мънгурув!

    • И ти +Олео“ си от тези,дето обичаш да ти е страшно.Ами заключи се в мазето,сложи си 2 маски,не 1,и живей бодро.Омръзна ми от сбъркани мозъци.

Коментарите са ограничени.