Цветан Цветанов: „Републиканци за България“ няма да се управлява от джипка

Цветан Цветанов Снимка: Пресцентър на "Републиканци за България"

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов учреди официално своята нова партия „Републиканци за България“. На събитието в „Интер Експо Център“ в София той обяви, че политическата му формация няма да е лидерска и няма да е концентрирана около един човек. 

“Нека у вас да не остава усещането, че „Републиканци за България“ ще управлява от джипка, от която безотчетно ще се раздават пари”. С тези думи бившият втори в ГЕРБ – Цветан Цветанов, учреди политическия си проект “Републиканци за България”, предаде БГНЕС.

ПП „Републиканци за България“  отвори нова страница в българския политически живот. 1123-ма симпатизанти присъстваха на учредяването на партията в Интер Експо Център в столицата. Оперният певец Георги Пандуров, живеещ над 40 години в Германия, изпълни химна на България и на Европа. 

„Републиканци за България“ е амбициозен политически проект, намерил сечението между опита, експертизата и новата енергия, обявиха от партията.

Уставът на партията е допълнен с предложения от различни структури, които се присъединиха към политическата партия. Така, например, прагът от два мандата за председателя на ПП “Републиканци за България” и възможността Изпълнителният съвет да избере от своя състав говорител и секретар по международна дейност са дошли именно по този начин. След отразяването на тези добавки, проектът на Устав на ПП “Републиканци за България” беше качен на страницата republikanci.bg , където всички имаха възможността да се запознаят с него.

Начело на партията за председател на „Републиканци за България“ единодушно бе избран Цветан Цветанов, а за зам.-председател Павел Вълнев, който от близо 20 години живее в САЩ.

Политическата формация на „Републиканци за България“ няма да е лидерска и концентрирана около един човек.  Партията ще се ръководи от председател, чийто мандат ще бъде 4-годишен, като той може да бъде повторен само веднъж.

Изпълнителният съвет е съставен от 33-ма души, а в него влизат и председателя и зам.-председателя на „Републиканци за България“. 

В състава са проф. Румен Кънчев – университетски преподавател и автор в областта на отбрана и геополитика; криминалният психолог и лектор Тодор Тодоров; юристът и доктор по международно право Виктор Серафимов; специалистът по маркетинг, продажби и координация на проекти, завършила Международни отношения, специализация „Европейски въпроси“ в университета в Болоня – Радостина Циркова; бившият кмет на Видин Огнян Ценков; инженерът от Разград Рейхан Вели; д-р Севдалин Куцаров – кардиохирург с повече от 28 години професионален опит; д-р Ченко Сотиров, лекар по дентална медицина в град Русе; Румен Динев с 37-годишен опит в областта на здравеопазването; Петко Панамски, инженер с 15-годишен опит в сферата на управлението и развитието на търговка дейност; общинският съветник от Плевен Йордан Грижов; Борис Велев, адвокат, доктор по право от Friedrich Alexander Universität, Erlangen-Nürnberg; Галя Трайкова, ментор и медиатор за студенти от ромски произход, експерт в сферата на здравната администрация; енергийният експерт Христо Казанджиев; инженерът-лесовъд и предприемач от Карлово Теодор Шойлеков; Създателят на Националната инициатива за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки“ Константин Иванов от Пловдив; Джема Грозданова, лекар по дентална медицина, народен представител в четири състава на Народното събрание; Петко Чамов, предприемач и търговски експерт, родом от гр. Габрово; бившият кмет на Банско Георги Икономов; Владимир Владимиров, собственик на земеделско производство и предприемач; Светлана Василева, счетоводител от Бургас; Динко Георгиев – ветеринарен лекар от Ямбол; Мариан Костадинов, инженер и предприемач от  Габрово; Кемал Тинев – предприемач, в региона на Сърница и гр. Пловдив; преподавател по хореография от Благоевград – Цветанка Гаврилова; Теодора Димова, юрист с дългогодишен опит в гр. Кан, Франция, родом от  Бургас; Веселин Василев, бивш кмет на Вълчи дол, предприемач от Варна;  професионалният волейболист, играл в националния отбор и редица клубни отбори в България и чужбина  – Боян Йорданов; предприемачът  Иван Станев; бившият генерален консул на България в Чикаго – Иван Анчев, и инженер Гюнай Исмаил от град Шумен.

Членове на Контролния съвет са Деян Иванов, Христо Христов, Дияна Георгиева, Анна Лисичкова и Чавдар Маринов.

„Трябва да изградим ново доверие по места, защото без него няма как да се управлява“, заяви  Цветан Цветанов.

„Днес повече от всичко се нуждаем от политически проект, който да обединява всички, независимо от тяхната професия, етническа принадлежност и възраст. Ще работим в края на един управленски мандат да изградим система за електронно управление, с което да се гарантира и възможността всички българи да гласуват електронно. Това е ключът към високата избирателна активност и премахването на страха, който има все още в определени райони на страната“, категоричен е председателят на новоучредената партия.

Той заяви, че е удовлетворен, че много българи са се върнали от чужбина и са станали учредители на „Републиканци за България“. 

Към момента партията има над 75% покритие в цялата страна.  

„По-рано Цветан Цветанов коментира пред БНР думите на председателя на НС Цвета Караянчева, че от един от най-големите критици на президента се е превърнал в негов поддръжник.

„В никакъв случай не бих каза, че подкрепям Румен Радев, а бих казал, че подкрепям демократично мислещите български граждани, които излизат спонтанно на протести вече над 80 дни. Това, което трябва да се знае, е, че политиката е форма и начин, в която трябва да търсиш правилните решения за държавата, а не да се задоволява само с личното его или с егото и функционирането на политическата партия, към която принадлежиш. Днес повече от всякога се нуждаем и от честни избори, които трябва да бъдат проведени. И това, което наблюдаваме през последните месеци, а и този страх от евентуален служебен кабинет, който по конституция има права само да проведе честни и прозрачни парламентарни избори, защото за всички е ясно, че каквито и решения да вземе един служебен кабинет, ако те не съответстват на пътя на държавата – ЕС, НАТО и евроатлантическото партньорство, всички знаем, че парламентът винаги може да направи съответните решения да бъдат променени, ако служебният кабинет е превишил правомощията си“.

По повод разговори за хипотетична коалиция с БСП лидерът на „Републиканци за България“ подчерта, че е важно да запазиш идентичността си: „Ние сме в център-дясно на политическия спектър и за нас ще бъде важно да има повече представители от този спектър“.

А за десните той каза: „По някои от важните теми като съдебна реформа, електронно управление, образование – много от нещата бихме ги препокрили с това, което имат „Демократична България“, но ако се наложи бихме разговаряли и с други политически формации, но на принципна основа с определени параметри“.

Според него е нужен реален контрол върху главния прокурор от страна на парламента – не само формален, но с реални резултати.

Снимка: Пресцентър на „Републиканци за България“
Снимка: Пресцентър на „Републиканци за България“
Снимка: Пресцентър на „Републиканци за България“
Снимка: Пресцентър на „Републиканци за България“

1 Коментар

  1. Дали се прехвърляте в партията на Цветанов или продъжавате с Борисов, все си оставате същите крадливи гeрберасти.

Коментарите са ограничени.