Роберта Мецола от ЕНП оттегли поправката за протестите и Васил Божков: Дишайте спокойно

Множество поправки в критичната резолюция за върховенството на закона в България ще бъдат гласувани тази вечер в Европейския парламент. Голяма част от тях са внесени от Европейската народна партия, съобщи Дир.бг.

Този следобед стана ясно, че е изтеглен добавеният текст за „изтъкнат магнат с 18 обвинения, който е наливал финансови средства в протестите у нас“.

Той визираше разпространените от прокуратурата аудиозаписи, в които укриващият се в Дубай Васил Божков признава персонален ангажимент към недоволството срещу правителството на Бойко Борисов.

Авторката на предложенията за изменения – малтийската депутатка от ЕНП Роберта Мецола, написа в официалния си Туитър акаунт:

„Дишайте спокойно, парламентарната група на ЕНП никога не е твърдяла и не е имала намерение да казва, че всички протестиращи в България са платени. Всъщност, много от нашите изменения укрепват правото на протест. Разбираме, че въпросното изменение отваря възможност за погрешно тълкуване и затова то е оттеглено“.

В отговор една от основните протестиращи групи у нас – т.нар. Отровно трио, разпространиха съобщение, в което твърдят, че Мецола е отстъпила заради готовността им да я осъдят.

„Очевидно съдебната система в ЕС работи по-добре от българската и безрадостната перспектива е накарала г-жа Мацола да преосмисли думите си и да оттегли предложението си“, коментират от Триото.

Роберта Мецола обаче продължава да настоява в документа да бъдат добавени случаите с президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

„Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция“, се казва в друга искана от нея поправка.

Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.

Колегата ѝ от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, предава bTV. В тях той настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.