България отзова посланика в Беларус за консултации

Снимка от фейсбук страницата на Министерството на външните работи

България отзовава посланика си в Беларус за консултации. Георги Василев е връчил нота от българското Министерство на външните работи на беларуското ведомство, за да уведоми за решението. Това каза външният министър Екатерина Захариева, която е на конференцията ГЛОБСЕК в Братислава, предаде БНР.

В рамките на конференцията Захариева се е срещнала с лидера на опозицията в Беларус Светлана Тихановска. Първият ни дипломат я е уверила, че ще бъде тясно ангажирана със събитията в Беларус.

Захариева отново призова властите в Минск за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворниции всички задържани по време на мирните протести, както и за организиране и провеждане на честни избори.

С отзоваването на посланика си София последва други държави от Европейския съюз в знак на солидарност с Полша и Литва, от които Минск поиска да намалят състава на дипломатическите си мисии.

Естония и Латвия съобщиха вчера, че отзовават посланиците си от Беларус заради, както заяви Талин, „неоснователния“ беларуски натиск върху Литва и Полша, които също като тях са критици на президента Александър Лукашенко.

Литва, Латвия и Естония бяха първите страни от ЕС, санкционирали Лукашенко и други официални лица заради предполагаеми измами на спорните президентски избори от 9 август, които той заяви, че е спечелил, и заради насилие срещу последвалите протести, отбеляза вчера Ройтерс.

Беларус от своя страна обвинява Литва и Полша, че се месят във вътрешните му работи, като приемат на своя земя живеещи в изгнание опозиционни лидери и отказват да признаят победата на Лукашенко на изборите.

В петък Беларус отзова за консултации посланиците си в Полша и Литва и излезе с искане двете държави членки на ЕС да намалят броя на служителите в посолствата си.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.