Световната програма по прехраната получи Нобеловата награда за мир

Илюстрация от туитър акаунта на Нобеловата награда

Световната програма по прехраната на ООН спечели Нобеловата награда за мир за 2020 г. заради усилията си в борбата с глада и хранителната несигурност по света. Това обяви днес в Осло председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тя изтъкна ролята на програмата на „водеща сила в действията по предотвратяване на използването на глада като оръжие във войни и конфликти“.

Нобеловият комитет заяви, че пандемията от коронавируса е влошила положението на милионите гладуващи по света и призова правителствата да гарантират, че Световната програма по прехраната на ООН и други хуманитарни организации ще получат необходимата финансова подкрепа за изхранването им.

„С тазгодишната награда (Комитетът) иска да обърне вниманието на света към милионите хора, които гладуват или които са застрашени от глад. Световната програма по прехраната на ООН играе ключова роля в мултилатералното сътрудничество за превръщането на продоволствената сигурност в инструмент на мира. Световната програма по прехраната всеки ден допринася за засилването на братските отношения между държавите, за които се споменава в завещанието на Алфред Нобел“, подчерта Райс-Андерсен.

За тазгодишната Нобелова награда за мир бяха номинирани 211 отделни личности и 107 организации. Крайният срок за номинациите беше 1 февруари. Норвежкият Нобелов комитет пази в пълна тайна кой е фаворитът му за едно от най-престижните в световен план отличия.

Наградата включва и парично поощрение от 10 милиона крони (1,1 милиона долара) и златен медал, който ще бъде връчен на церемония в Осло на 10 декември, когато се отбелязва годишнина от рождението на основателя на Нобеловите награди Алфред Нобел. Тазгодишната церемония по връчването на наградата ще бъде проведена с ограничен брой присъстващи заради пандемията от коронавируса.

Нобеловият комитет присъди в понеделник наградите за физиология и медицина, във вторник – наградата за физика, а в сряда – наградата за химия. Нобеловата награда за литература бе присъдена вчера. Нобеловата награда за икономика ще бъде присъдена идната седмица.

„Мирът и изкореняването на глада са неотделими“, заяви днес в Туитър Световната програма на ООН по прехраната, на която бе присъдена тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде БТА.

„Едно от хубавите неща в дейността на Световната програма по прехраната е, че ние не просто доставяме храна за днес и за утре, но също така предоставяме на хората необходимите знания и средства, чрез които сами да се справят с нуждите си в бъдеще“, заяви на пресконференция в Женева Томсън Фири, говорител на Световната програма по прехраната.

Да получим Нобеловата награда за мир е „момент на гордост“ за нас. „Дълбоки благодарности на Нобеловия комитет, който присъди на Световната програма по прехраната Нобеловата награда за мир“, написа агенцията на ООН в Туитър.

За нас е „голяма чест“ да получим тази награда. „Оставам онемял за първи път в живота ми“, каза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Дейвид Бийзли, цитиран от Франс прес.

Той публикува в Туитър видеопослание, в което поздрави 17-те хиляди служители на програмата.
Бийзли определи отличието като „признание за тежката работа, която вършим“, предаде ДПА.

Нобеловата награда за мир „ще ни вдъхнови да правим още повече“, обеща той, говорейки от Нигер за норвежката обществена телевизия.

Изпълнителният директор на Световната програма по прехраната изрази надежда, че тази награда „ще пробуди мнозина по света да осъзнаят, че все още има хора, които си лягат всяка вечер гладни и умират от глад“. Той спомена изрично кризите с недостиг на храна в региона Сахел южно от Сахара, където се намира Нигер, Демократична република Конго, Йемен и Сирия.

За дванайсети път в историята на отличието Нобеловата награда за мир е присъдена на организация или личност, свързани с ООН, отбелязва Франс прес.

Лауреати на престижното отличие са също Международната организация на труда (1969 г.), Фондът на ООН за децата (УНИЦЕФ) (1965 г.) и Върховният комисариат на ООН за бежанците (1954 г.).

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.