Мария Спирова доброволка за тестване на ваксина срещу COVID-19

Мария Спирова

Българката Мария Спирова, която е сред доброволците за тестване на ваксина срещу COVID-19 във Великобритания, е получила втора доза от ваксината преди няколко дни.

Тя разказа пред bTV какви са ефектите след ваксината на „Оксфорд“ и на какъв етап са изпитанията.

„Различни групи получават различни дози, с цел да се стигне до ефективна доза, която показва нейното действие“, обясни Спирова. Целта на опитите била да се види дали ваксината ще предпазва уязвими хора или ще е толкова ефективна, че да спира разпространението.

След първата доза Спирова е имала два дни температура, а след втората доза – не е вдигнала температура, но е била малко отпаднала и й се е спяло.

След като е поела двете дози, в момента Мария Спирова описва всеки ден какви симптоми има, дори ако я боли стомах вследствие на хранене.

„На определен период от време давам кръв, между две и шест колби – следи се цялото общо здраве и дали нещо в цялата химия на организма се променя“, обясни още българката, живееща в Лондон. Освен това Спирова си прави PCR-тест всяка седмица.

Тя каза още, че повечето от доброволците, които участват в изпитването на ваксината, са имали температура, която е отшумяла.

Изискванията към доброволците били да са клинично здрави, но не се очаквало от тях да се пазят.

Клиничното изпитване на ваксината продължава във Великобритания, Бразилия и още други държави с различни групи от хора.

В САЩ тестванията не били възстановени, в света имало още четири ваксини, които се изпитват.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.