Виорика Дънчила обвини румънския президент, че си измисля думи като „жироскоп“

Виорика Дънчила на посещение в България Снимка: Правителствена информационна служба

Бившата румънска премиерка Виорика Дънчила направи нов гаф и обвини президента на страната Клаус Йоханис, че си измисля думи, давайки пример с термина „жироскоп“, съобщава информационният сайт Зиаре. След обвинението на Дънчила румънците „взривиха“ Гугъл с търсения за думата „жироскоп“, съобщава частната телевизия Диджи 24, цитирана от Дир.бг.

Президентът Клаус Йоханис използва термина „жироскоп“ на пресконференция, на която бе попитан защо е „джиросвал“ за вербуване на депутати от опозиционната Социалдемократическа партия в управляващата Национално-либерална партия, на която Йоханис бе лидер преди да стане държавен глава. Йоханис помоли репортера да повтори последната част на въпроса, пояснявайки: „Онзи с жироскопа“.

Виорика Дънчила, която бе премиер на Румъния в периода януари 2018 г. – ноември 2019 г., бе гост в предаване на телевизия Диджи 24 във вторник. Към нея бяха отправени въпроси във връзка с изолацията, в която попадна, след като бе свалена от поста председател на женската организация на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП). (След като правителството на СДП падна с вот на недоверие през ноември 2019 г. и след неуспеха на Дънчила като кандидат за президент същата година, тя бе отстранена от всички ръководни функции в партията – бел. ред.)

Журналистката от Диджи 24 попита Дънчила дали СДП я упреква за граматическите грешки, които прави, или за това, че е навредила на имиджа на СДП. Дънчила отговори: „Не мисля, че СДП може да отправи подобни упреци. Да не забравяме и изявленията на политически лидери от други партии, като тези на г-жа министъра на образованието, която е учител. Аз съм инженер. Да не забравяме изявленията на президента на Румъния, който въведе нови думи в речника на румънския език“.

На въпрос „кои са тези нови думи?“, Дънчила даде пример с „жироскоп“.

„Когато има напрежение, и най-опитният играч допуска грешки“, оправда се още тя.

Когато бе номинирана за първата жена премиер на Румъния, Дънчила не бе особено известна в страната, въпреки че бе евродепутат вече втори мандат. Едно от първите неща, с които тя се прочу в родината си, бе интервю от март 2017 г., в което Дънчила заявила, че Пакистан и Иран са членове на ЕС. Интервюто било на английски език, а Дънчила отговаряла на румънски, което създаде впечатлението, че тя все пак не знае английски, както се твърди в биографията й, писаха румънските вестници.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.