Президентът към Българо-македонската комисия: Компромиси не може да се правят с история и език

Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Хората от Българо-македонска комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват както и досега историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език. Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Това е отговорност преди всичко на страната – кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства, подчерта Радев.

Попитан за искането му от КС да обяви за противоконституционна анкетната комисия за проекта за конституция на ГЕРБ, Радев каза, че се надява: „Конституционният съд да защити нашата конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите”.

Радев поздрави всички военнослужещи и цивилни служители на ВВС, пожела им здраве, енергия и висок дух.

За евентуалната поръчка за 8 самолета F- 16, Радев каза, че България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя. На военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като на средство за лични политически интереси, това винаги води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки живот в някои случаи. Това е сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира извън представите на този, който взема решения. Затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза, подчерта още президентът Радев.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.