Посолството на Нидерландия подари на София уникален стенопис

Нов стенопис ще краси центъра на София. Творбата Serdika Tulip е с размери 200 квадратни метра и се намира в близост до метростанция Сердика на централния булевард „Княгиня Мария-Луиза“, а негови автори са световноизвестните артисти Arsek & Erase.

Проектът Serdika Tulip е иницииран от Посолството на Кралство Нидерландия в България в сътрудничество със Sofia Graffiti Tour – туристическата обиколка, която представя цветната страна на столицата. Инициативата цели да илюстрира по съвременен начин приятелските отношения между България и Нидерландия, като включва различни елементи, характерни за двете страни. Творческата концепция и самият стенопис са дело на дуото Arsek & Erase, българските стрийт художници – Жельо Димитров и Георги Димитров.

Arsek & Erase са графити дуо, от началото на 2000 г. Рисуват предимно в областта на илюстрацията и сюрреализма. Техен отличителен белег са свежите цветове, забавните и разнородни типажи, вдъхновени от природата и заобикалящия ги свят. През годините участват активно в развитието на родната графити сцена като помагат за организирането на Meeting of Styles, Sprite Graffiti Fest и още редица фестивали за улично изкуство. В последните няколко години пренасят творчеството си и отвъд границите на родината, и стават неизменна част от повечето големи фестивали случващи се в страната и Европа. Tворбите им могат да бъдат видени както в България така и в САЩ, Китай, Тайван, Ел Салвадор, Русия и в почти всички европейски столици. А от тази седмица, жителите и посетителите на София, също ще могат да се насладят на тяхното творчество с последния им стенопис Serdika Tulip, намиращ се на бул. “Княгиня Мария-Луиза” 19.

В основата на композицията до красивото момиче е илюстриран специалният сорт лале „Сердика“. Този сорт е селектиран и подарен на страната, в чест на приятелството и партньорството между България и Нидерландия. Именно по идея на холандското посолство в България е наречено „Сердика“ – на името на античния град, върху който днес е разположена София. А за да бъде името на лалето уникално, разполага и със специален сертификат от Кралската асоциация на производителите на луковици в Нидерландия.

Стената ще бъде включена в обиколките на Sofia Graffiti Tour, които се провеждат всяка събота и неделя от 15:00 часа, с начало паметника на София.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.