Изкуственият интелект може да открие 60 млн. нови работни места

Изкуственият интелект може да открие 60 млн. нови работни места до 2025 г. Евродепутатите очакват бъдещото законодателство на ЕС за изкуствения интелект да насърчава иновациите и да гарантира безопасността и правата на човека, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент.

Инфографика за фактите и данните относно изкуствения интелект - ниво на инвестиции и икономическо значение   
Европа за момента изостава при инвестициите в изкуствен интелект

Изкуственият интелект е важна част от дигиталната трансформация на обществото. Технологиите, използващи изкуствен интелект, вече присъстват в много продукти и услуги, а предстоят още много промени на работните места, в бизнеса, финансите, здравеопазването, селското стопанство и сферата на сигурността. Очаква се напредъкът в тези технологии да помогне за реализиране на Зеления пакт и за икономическото възстановяване от кризата с COVID-19.

Европейският съюз подготвя първия си набор от правила за използване на възможностите и ограничаване на заплахите, свързани с изкуствения интелект. Акцентът е върху изграждането на доверие в технологиите и справяне с последиците върху отделните хора, икономиката и обществото.

В същото време ЕС иска да създаде подходяща среда за европейските изследователи, разработчици и фирми. Комисията иска да увеличи публичните и частните инвестиции в технологии с изкуствен интелект до 20 млрд. евро годишно.

Инфографика за фактите и данните относно изкуствения интелект - брой на заявления за патенти и брой потенциални нови работни места до 2025 г.   
Изкуственият интелект може да доведе до появата на много нови работни места

Европейската комисия възнамерява да представи законодателно предложение относно изкуствения интелект в началото на 2021 г. В очакване на текстовете Парламентът сформира специална комисия, за да анализира отражението на изкуствения интелект върху европейската икономика.

„Европа трябва да развие технологии с изкуствен интелект, които заслужават доверие, които премахват предразсъдъците и дискриминацията, като в същото време дават на бизнеса и индустрията възможност да процъфтяват и да създават икономически просперитет“, заявява председателят на специалната комисия Драгош Тудораке (Обнови Европа, Румъния).

На 20 октомври Парламентът прие три доклада, очертаващи как ЕС може да регламентира изкуствения интелект по възможно най-добър начин, за да стимулира иновациите, да наложи етични стандарти и да укрепи доверието в технологиите.

Депутатите заявиха, че правилата трябва да се ръководят от нуждите на хората. „Гражданинът е в центъра на това предложение“, заяви на пресконференция Ибан Гарсия дел Бланко (С&Д, Испания). Той е автор на доклад, който прави препоръки за осигуряването на безопасност, прозрачност и отчетност, избягването на предразсъдъци и дискриминация и зачитане на основните права на европейците.

Аксел Фос (ЕНП, Германия) подготви препоръки за режима за носене на отговорност във връзка с различните рискове, произтичащи от новите технологии. Според него целта е да се осигури правна яснота за бизнеса и да се убедят гражданите, че изкуственият интелект подлежи на контрол. „Ние не настояваме за революция. Трябва да има единни правила за бизнеса и съществуващото законодателство трябва да бъде взето предвид“, каза той.

Парламентът също така обърна внимание върху проблемите на интелектуалната собственост, като подчерта, че е нужна ефективна система на закрила, която да стимулира развитието на технологиите. Сред въпросите, които трябва да бъдат решени, е кой притежава интелектуалната собственост върху нещо, създадено изцяло от изкуствен интелект, посочи докладчикът Стефан Сежурне (Обнови Европа, Франция).

Парламентът работи и върху други доклади, свързани с изкуствения интелект:

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.