Шефът на РЗИ-София подаде оставка

Данчо Пенчев

Директорът на РЗИ – София д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Това обявиха от инспектората с кратко съобщение.

„Информираме Ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Министърът на здравеопазването приема оставката“, гласи съобщението.

Инспекторатът беше подложен на критики, след като беше вдигната карантината, наложена на премиера Бойко Борисов след два негови отрицателни PCR теста, припомня в. „Сега“.

В неделя обаче премиерът съобщи, че е дал положителен тест и е с COVID-19. Също така не бе наложена и карантина на президента Румен Радев, въпреки че той бе в непосредствена близост на форума „Три морета“ в Талин заедно с полския държавен глава Анджей Дуда, който също се оказа няколко дни по-късно болен от коронавирус.

Д-р Пенчев каза още, че законите важат за всички, включително за президента и премиера на България и че двамата са изпълнили разпоредбите на Столична РЗИ за карантиниране, след контакт със заразен с коронавирус човек.

„Ние не декарантинираме хора на случаен принцип. Заложено е в нормативен документ, че лица, които работят като лекари, санитари, медицински сестри, хора на първа линия, учители и хора, чиято обществена работа е крайно необходима, за да продължи процесът на работа, в която и да е форма, ги декарантинираме“, каза тогава Пенчев.

Впоследствие в съобщение в личния си профил премиерът Борисов обяви, че е позитивен за коронавирус и е на домашно лечение. Като негови контактни лица на изолация бяха подложени здравният министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Междувременно министър Ангелов съобщи във фейсбук профила си, че PCR тестът му е отрицателен:

„Току-що ми съобщиха, че резултатът от PCR-теста ми е негативен. Оставам под карантина 10 дни, считано от петък, 23-ти октомври, каквито са правилата. Следващ тест, по преценка на лекарите, ми е назначен за петък тази седмица.“