Любомир Аламанов: 6 измерения на казуса „HelpKarma“

Любомир Аламанов

PR експертът Любомир Аламанов коментира разследването на Мария Цънцарова по bTV, посветено на дарителската платформа HelpKarma

Казусът HelpKarma има няколко измерения.

1. Организаторите. Това са група лъжци. По всичко изглежда, че са заблуждавали и мамили на много нива. Не става дума дали да имат високи или ниски заплати. А че лъжат на всяка крачка. И се възползват от човещината и болката. Да лъжеш и прибираш пари за болни деца е гнусно мародерство.

2. Бенефициентите по кампаниите. Чувам, че има деца, на които е било помогнато. Дано да е така. Но това не означава, че лъжливата схема трябва да остане или че лъжците не трябва да бъдат наказани. Все едно някой крадлив депутат да дари болнично оборудване и да му простим кражбите. Надявам се, че текущите кампании ще бъдат прехвърлени на други платформи и ще имат успех.

3. НПО-тата. Силно се надявам, че дейността на тази Организирана Лъжлива Група няма да се отрази на истинския НПО-сектор. Защото обществото има нужда от дейността им. Фондациите, центровете за помощ, всички работещи в тях, те запълват дупките, които държавата е оставила. И без тях много, ама много хора ще са в пъти по-зле. Надявам се и НПО-тата да разберат от този пример, че трябва да модернизират комуникациите си.

4. Държавата. Ако всичко беше наред в държавата, институциите и организацията на процесите, нямаше да се налага да се правят подобни кампании за спасяване на животи. 10 години управляващите не направиха реформа в сферата на здравеопазването. Да си спомним и закриването на Фонда за лечение на деца и предупрежденията на специалистите до какво може да се стигне. Днес виждаме резултатите на това безхаберие. А и не си признават, а нагло твърдят, че всичко е ок. Срам. Срам. Срам.

5. Комуникациите. Говорих с няколко човека, които твърдяха, че тези хора били притеснени и затова се били объркали. Не. Това не е въпрос на комуникация. Това са измамници, които нямат какво да кажат.

6. Телевизията. Така се прави! Браво на Мария Цънцарова, екипа на bTV, bTV Новините и всички, които са помогнали едни измамници да бъдат изобличени! Респект!

За финал пак ще кажа, да се мамят болни деца, техните притеснени родители или хората, които откъсват от парите си, е тежко мародерство.