Юлиан Попов: Ниските цени на тока и бензина облагодетелстват богатите

Юлиян Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Публикацията е от фейсбук страницата на Юлиан Попов

Сред обсъжданията за Плана за възстановяване започна да се обсъжда и проблемът за енергийната бедност. България е на дъното на ЕС класацията и по този показател, който води до повече смъртни случаи от Ковид.

Енергийната бедност е нещо, което политиците от всички разцветки се опитват да избягват, защото това е тежък проблем, който няма бързи решения. Енергийната бедност обикновено влачи след себе си три грешни предположения:

1. Енергийната бедност е висока, защото въобще сме си бедни. Да забогатеем и енергийната бедност ще си отиде. Грешка.
2. Трябва да поддържаме цените на тока ниски, защото сме бедни. Грешка.
3. Трябва да държим цената на бензина ниска, защото сме бедни. Грешка.

Енергийната бедност зависи в много голяма степен от социално неравенство и качеството на сградите. Страната може да е богата, сградите калпави, неравенството високо. Съответно енергийната бедност, мизерията, болестите и смъртта са там.

Ниските цени на електроенергия и петролни продукти облагодетелстват най-вече по-богатите хора, които имат по-голяма изгода от субсидиите, защото те ползват повече енергия, съответно повече субсидии.

Ниските цени насърчават и разхищението на енергия и не дават възможност стандартите на живот да се повишат и пречат на инвестициите в енергийната модернизация.

Политиките, с които може да бъде намалена енергийната бедност са много комплексни, а мързеливата политика не обича сложни решения. Планът за възстановяване и другите европейски финансови инструменти трябва да бъдат използвани, за да се намали енергийната бедност. Колкото и сложно и неразбираемо да звучат решенията.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.