Павел Вълнев за ковид-кризата: Нужни са незабавни и адекватни действия!

Павел Вълнев

Публикацията е от фейсбук страницата на зам.-председателя на „Републиканци за България“ Павел Вълнев

В България се прави огромна грешка противопоставяйки икономическото и физическото оцеляване на хората. Разбира се, че и двете са важни, но какво значение имат магистралите, фабриките и икономическият ръст, ако няма кой да се възползва от тези постижения.

Животът и здравето на хората трябва да са на първо място!

Ако тях ги няма, всичко останало, включително и бизнесът, ще пострада. Време е да си отворим очите и да вземем мерки!

Изпълнителната власт в България продължава да упорства и да поставя акцента върху всичко друго, но не и върху хората и съхраняването на човешкия живот. Здравната криза е факт и красивите приказки и обещания на властимащите няма да променят реалността – а тя е, че здравната система изнемогва и е пред колапс!

В болниците на много от големите български градове няма легла. Линейки, лекари и сестри също няма. Лекарства също не достигат. Много българи нямат достъп до медицински услуги. Това са фактите, независимо дали ни харесват.

Съвсем нормално е да виждаме как разумът започва да отстъпва пред страха и паниката. Не можем да виним хората, че са изплашени, когато не се взимат никакви мерки, за да се овладее ситуацията.

„Републиканци за България“ и аз твърдо вярваме, че не е сега времето да се водят политически спорове за това кой е прав и кой е крив.

Нужни са незабавни и адекватни действия!

Преди седмица екипът ни изготви пакет от мерки, който включва някой от следните предложения:

1. Осигуряване на единна разпределителна система за болни с COVID-19 в цялата страна, за да не се налага хора да бъдат мъкнати от болница в болница като чували, а накрая да се оказва, че няма легла.

2. Приемане на ясни и единни критерии за хоспитализация и въвеждане на единен протокол на лечение, за да знаят болниците и лекарите във всяка точка на страната как да процедират.

3. Командироване на медицински персонал, приоритетно анестезиолози, реаниматори анестезиологични сестри от всички болници, използващи обществен ресурс на финансиране. Не може да се допуска цели региони и градове да остават без лекари!

4. Увеличаване на човешкия и материалния ресурс на контролните органи – РЗИ, както и общински контрол. Дисциплината е единственият път към овладяване на ситуацията.

Всяка една от тези мерки трябва да стане незабавно факт, ако искаме да предотвратим загубата на още български граждани. Силно се надявам българските власти да проявят прозорливост и национална отговорност. Няма място за политически сметки и маневриране, когато от другата страна на везната е животът на хиляди хора!

Бог да прости жертвите и семействата им и да ни вдъхне сили да преминем през този кошмар.

Бъдете здрави и спазвайте мерките !

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.