Радан Кънев: Бюджетът за 2021 г. не отчита неизбежното свиване на бизнеса

Радан Кънев в ЕП

Сегашният проект на бюджета за 2021 година не е добър. Това каза за БНР Радан Кънев, евродепутат от „Демократична България“.

„Ако има сред управляващите и мнозинството в парламента достатъчно разум да не приемат бюджета в този вид, да го отложат и преработят, това би било голям успех на всяко гражданско усилие“, коментира Кънев в предаването „Преди всички“.

Според него проектобюджетът на България за следващата година не отчита това, което се случва в момента с българското общество.

Радан Кънев заяви, че е необходимо да се насочат бюджетни средства за подпомагане на тези икономически отрасли, които се сриват в пандемията – малките фирми, самоосигуряващите се лица, семейните фирми.

„Има два огромни проблема – краткосрочно този бюджет не отчита изключително тежката фаза на пандемията, в която се намираме. Не отчита неизбежното свиване на бизнеса. Вижте какво прави правителството – за да не изхарчи пари, за да запази средства за предизборни цели, не затваря нищо, за да няма нужда от компенсации“, заяви Кънев.

Дали поради липса на клиенти и обороти, дали поради липса на работници, българските предприемачи затварят, но получават нула лева компенсации.

„Този бюджет с неговата разходна част много ясно показва, че парите ги има, но управляващите не искат да ги изхарчат там, където е нужно“, подчерта Радан Кънев.

Бюджетът на България за следващата година не е съобразен с предизвикателствата на цялостната трансформация на европейската икономика, коментира евродепутатът.

„Не е съобразен с Европейския план за възстановяване и развитие, не е съобразен с приоритетите на Зелената сделка“.

Радан Кънев прогнозира, че ако се приеме бюджетът в този вид, ще трябва да се актуализира през пролетта.

3 Comments

  1. Дреме му на Радан Кънев за бюджета за 2021. Нали си прибира тлъстата заплата като евро депутат. Иначе е лесно да се прави на голям разбирач.

  2. Радан е слуга на чужди интереси, платени разбира се, той отдавна продаде България за още един пробит долар.

  3. Откога Рамадан Кънев е станал експерт по бюджет и финанси? Доколкото съм запознат едвам е завършил юридическо образование, което се води хуманитарна наука и няма общо с финансите? Или може би казва опорните точки на своя господар Иво Прокопиев за бюджет 2021?

Коментарите са ограничени.