Представят новия „Хайку свят“ днес от 18 ч.

От 18:00 часа днес издателство „Изток-Запад“ кани читателите на представянето на новия 5 и 6 брой на сп. „Хайку свят”. Събитието ще е в Заседателната зала, клуб „Писмена” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

„Хайку свят“ продължава своето пътешествие в богатата и разностранна панорама на хайку поезията и съпътстващите я сродни форми в полето на естетиката, философията и източните изкуства. Тема на настоящия двоен брой е поетичната форма ренга, за чиято история и съвременни вариации ще узнаете от статиите в списанието на доц. д-р С. Филипова, проф. д-р Д. Ланю, В. Савова и Ил. Стоянова.

От статията на М. Леринска „Пътят на Танеда Сантока“ читателите ще научат повече за един от най-интересните хайку поети на Запад през XX век, а материалът на А. Съмърс ще хвърли светлина върху особеностите на едноредното хайку моноку.

Почитателите на далекоизточното изкуство ще се срещнат с М. Кеменчеджиева – основател и председател на Школата за икебана „Кагецу“, с художника Силви Велев – преподавател по китайска живопис и калиграфия, с поетиката на японската сакура и фестивала Ханами – тема на материала на З. Харизанова. Ще се запознаят още с изследването на Д. Дамянова на игровите форми, свързани с далекоизточната култура – коаните в Дзен, поетичните съревнования, картинния лабиринт, илюстрованите литературни карти, хайку и т.н., с материала на доц. А. Николова „Хайку – да влезеш в пълнотата на мига”, разгърнат във философията на даоизма и по-специално в разбирането за постигане на оста на Дао или извора на пустотата в сърцевината на всеки процес.

Както винаги ще ви запознаем и с най-добрите постижения на българските хайку творци и техните нови хайку книги. Гостите ще имат възможност да чуят три рецитала: „Хайку за хайку“, „Ренгей” и „Хайбуни” от български автори, както и да се насладят на богата музикална програма по случай 20-годишния юбилей на Българския хайку съюз, обещават организаторите.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.