Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

Заседание на Борисов и НОЩ

Хора умират на стълбите пред болница, а те ни казват, че усещането за хаос не отговаряло на истината. Къде другаде в ЕС се разиграват такива ужаси? В България и пациенти, и медици са жертви на хаоса и цинизма

Емилия Милчева, Дойче Веле

Българските граждани, които възнамеряват да съдят болници и лекари заради загуба на близки, починали от Ковид-19, пропускат истинския виновник – правителството с премиер Бойко Борисов. И пациенти, и медици са жертви на хаоса, ужаса и цинизма в резултат от командно-административните мерки на управляващите. Но не те ще понесат отговорността за смъртта на хора, издъхнали на стълбите пред болници, в линейки или в резултат от разтакаване поради липса на единен протокол за лечение.

В интервю пред швейцарска медия специалният пратеник на СЗО Дейвид Набаро констатира, че европейският отговор на пандемията е бил “непълен”, тъй като е била пропусната възможността да бъде изградена необходимата инфраструктура през летните месеци. Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни вчера по БНР, че властта е използвала летните месеци, за да преговаря за осигуряване на ваксини, да прави анализи и да разиграва сценарии – “как да реагира системата при съответен брой хора”. Сега виждаме, че системата на здравеопазването реагира със срив. Д-р Пенков обаче твърди, че усещането за хаос не отговаряло на истината.

Изгубеното време

Ако управляващите наистина са използвали лятото за разработването на различни модели, настоящите им действия ги опровергават. Вече е краят на ноември, а тепърва се подготвят законови текстове, които да уредят командироването на медици и пребазирането им. Пред Дойче Веле медик сподели, че няма подписани от министъра методични указания до лекарите как се маршрутизира и лекува болен. Освен това, смята лекарят, реалната смъртност от Ковид-19 е много по-висока – поне два пъти, тъй като се съобщават данни само за починали с положителен PCR-тест.

А мнозина изобщо не стигат до такова изследване. Най-малко половин милион души в България нямат личен лекар, а това означава, че дори някой от тях да се почувства зле, просто няма на кого да се обади, за да бъде проследено състоянието му. Този проблем съществува и в София и възпрепятства ефективността на разкритите преди дни Ковид-зони в десетина Диагностично-консултативни центъра в столицата, тъй като именно джипитата насочват пациенти към тях.

Друг съществен проблем е, че PCR-тестовете не се реимбурсират. Въпреки разтръбеното решение личните лекари да могат да издават направление за такъв тест, това още не е факт. А не е факт, тъй като зависи от подписването на анекс към Националния рамков договор за 2020 г., към който общопрактикуващите лекари имат доста резерви. Опитите на управляващите да ги “натиснат”, за да стане бързо, се провалиха.

Сумата от 120-130 лева за PCR-тест е непосилна за хиляди хора в най-бедната държава от Европейския съюз. Но дори и да се стигне до реимбурсиране, десетки хиляди пак ще останат извън обхвата – или няма личен лекар в района, в който живеят, или не са здравноосигурени. Това означава, че реалната картина на заразените с коронавирус е силно изкривена – управляващите нямат представа колко са на практика, за да се предприемат съответни мерки за карантиниране. И след лятното моделиране тези проблеми не са намерили решение.

Това се случва, но не благодарение на управляващите

В края на деветия месец от пандемията, но не благодарение на  управляващите, извън София също ще може да се извлича кръвна плазма от преболедували Ковид-19 – в Пловдив и във Варна. Стана възможно благодарение на дарения: така в Пловдив събраха парите за апарата, във Варна – за сетовете, а кампания за набиране на средства обявиха и в Плевен. Предстои такъв апарат за плазмафереза, също дарение, да заработи и в Стара Загора.

До началото на ноември единствените два апарата работеха в столицата – в Националния център по трансфузионна хематология и във ВМА. Това създаваше големи затруднения – ако някой иска да помогне на свой близък в провинцията, трябва да пътува до София, да се подложи на процедурата, след което плазмата да бъде изпратена в съответната болница. Да, плазмата не е панацея, но повечето българи нямат достъп до по-иновативни и скъпоструващи терапии. Стотици искат да дарят, за да помогнат, а в цялата страна апаратите са едва пет.

В петиция и отворено писмо до премиера и здравния министър от сдружение „Лечение на Ковид-19 с рековалесцентна плазма“ призоваха на желаещите да дарят да се даде възможност да го направят във всеки областен град. Един нов апарат струва 40-50 хиляди лева, купените сега са втора употреба. Както горчиво се пошегуваха лекари, управляващите не бързат с тях, тъй като комисионите ще са малки. Не издържат и оправданията, че консумативите са скъпи – един сет струва около 300 лева, които в краен случай може да бъдат платени и от близките на пациент с Ковид-19, казва д-р Павлина Михайлова, председател на сдружението.

И още факти

Стихийните действия на властта в пандемията отдавна са обект на критика от страна на експертите. Един от тях – д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, отбеляза наскоро, че “не е много ясно за хората къде трябва да отидат и каква медицинска помощ могат да получат”. Хвърлят се едни пари на едно място, после на друго, без да се оцени какъв е ефектът от бързо нахвърляните мерки, добави той.

Всички тези проблеми се стоварват върху други – дефицит на лекарства заради презапасяване и изтегляне на големи количества към болниците; по-ниски възнаграждения за лекарите заради по-малко пациенти по други клинични пътеки; “протежета” в болници, които нямат нужда от хоспитализация, но са там от панически страх за живота си. И тези проблеми няма да бъдат решени, колкото и заповеди да издадат премиерът Борисов и здравният министър Ангелов.

И всъщност няма значение дали управляващите ще признаят за хаоса. Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница или след многочасови обиколки из лечебни заведения с двустранна бронхопневмония.

1 Коментар

  1. Това Дойче веле даже няма да го чета.
    само искам да кажа: И какво като наплюете българските лекари?И какво ще стане- ще се увеличи бройката на докторите и сестрите?Ще възкръснат мъртвите вследтвие такива плювалници , като Дойче веле журналисти, които служат на нечия мръсна кауза?Да публикуваш такива поръчкови статии е не по малко престъпление от това ,да караш народа да не спазва мерките за безопасност. Да разубедиш хората да се пазят , като ежедневно има боклуци по площади и телевизии , които се борят за власт с цената на черните чували ,които опънаха по площада пред МС в началото на борбата срещу ЖИВОТА на българския народ. Защото трябва да си невменяем , за да си позволиш да правиш въстания , които директно разнасят зараза.Сега водачите се изпокриха и разни умрели лисици от политическото минало.Тези хора трябва да се съдят за геноцид, за сеене на смърт, те не са политици – те са обикновенни терористи.Каква е разликата между Ислямска държава и Отровното трио? Начина на убиване.Като последните са по опасни- те водят хората до бавна смърт- да се мъчат. Затова – не ме интересува какво пишат терористични медии , като ДВ и подобни фалшиви и цветни сайтове.Целта е една- смърт на българския народ.Не по стълбите – по домовете си умират, защото не вярват , че има вирус и закъсняват с търсене на мед. помощ, което недоверие пръскат площадните актьори и техните кукловоди.

Коментарите са ограничени.