Павел Вълнев: Венецианската комисия попари ГЕРБ. Нужни са промени в конституцията, ето 7 предложения

Павел Вълнев Снимка: архив

Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия, попари проекта за нова конституция на ГЕРБ. Недопустимо е такъв сериозен дебат да се започва при пълна изолация на парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Крайно разочароващо е, че заигравките с гръбнака на българската държавност се ползват от управляващата коалиция за отклоняване на вниманието от здравната катастрофа и печелене на време до изборите.Това написа във фейсбук страницата си зам.-председателят на „Републиканци за България“ Павел Вълнев. Ето какво още коментира той:

Безспорен факт е, че промени в конституцията са наистина нужни. Те трябва да се проведат в рамките на следващото Народно събрание, където един от приоритетите трябва да е съдебната реформа. „Републиканци за България“ и аз призоваваме през следващите месеци да се обсъдят и обмислят добре следните възможни реформи:

1. Намаляване на мандата на членовете на ВСС до 3 години.

2. Намаляване на парламентарната квота в съдийската колегия на ВСС до 5-ма души, както и избирането им с квалифицирано мнозинство възлизащо на 2/3 от народните представители.

3. Кандидатите за председатели на ВКС и ВАС да се предлагат и избират от съдийската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на колегията.

4. Намаляване на парламентарната квота в колегията на прокурори и следователи на ВСС до 3-ма души, избор с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

5. Кандидати за главен прокурор да се предлагат и избират от колегия на прокурори и следователи на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на колегията.

6. Намаляване на мандата на главния прокурор на 5 години, без право на повторно избиране.

7. Възможност за импийчмънт на главния прокурор.

Казано по-просто, съставът и подборът на Висшия съдебен съвет задължително трябва да бъде преразгледан обстойно. В момента този орган е силно политизиран, което е пречка пред постигането на справедлива и ефективна съдебна власт, за каквато българските граждани настояват и протестират.

Позицията на главния прокурор в съдебната ни система също трябва цялостно да се преосмисли. В момента „независимостта“ му се е превърнала в синоним на тотална липса на отчетност и безхаберие. България има нужда от главен прокурор, който се бори с тежката организирана престъпност, а не такъв, който често остава сляп за тревогите и трудностите на гражданите.

Това трябва да са акцентите във всеки бъдещ разговор за конституцията, а не както е сега да си губим времето в спорове кои съдебни сгради да са под контрола на министъра на правосъдието. Дебатът за върховенството на закона в България е много повече от избор на домоуправител.

Настояваме, че разговорът за нова конституция трябва да бъде проведен при максимално участие на всички страни и едва чак при постигането на широк обществен консенсус може да се пристъпи към финализирането на договорените реформи. Това няма как да се случи в рамките на настоящия парламент, който се интересува само от това как да удължи живота си с още няколко месеца.

1 Коментар

  1. Не е сериозно преди изборите да се правят препоръки и предложения за нава конституция,защото може отново да няма политически консенсус за осъсществяване на този проект.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.