АБК: Книгата е стока от първа необходимост, особено в криза

Кризата не спря издателствата да "лекуват" читателите си с нови книги. "Среднощната библиотека" на Мат Хейг например излезе от печат вчера. Снимка: Locus

От Асоциация „Българска книга“ поискаха в отворено писмо до премиера, министъра на здравеопазването и министъра на културата книжарниците да останат отворени.

„Книгата може да е и храна, и лекарство – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение, упование и смисъл, вяра и кураж, че ще дойдат и други дни“, е записано в писмото на браншовата организация на книгоиздателите.

Книгата трябва да продължи да стига до читателите дори в условия на пълна изолация, категорична е Велизара Добрева, председател на УС на Асоциация „Българска книга“.

Хората имат нужда както от храна и лекарства, така и от книги, за да преминат през кризата, подчертава тя в интервю за БНР.

Книгите у нас достигат до читателите основно през книжарниците, чрез онлайн поръчки се доставят едва 10-15% от общо продадените количества, уточни Велизара Добрева. „Дори това да се удвои, утрои, пак не можем да стигнем до нормалните нива“, коментира тя.

По думите й с новото затваряне на книжарниците държавата е показала, че отново не смята книгата за по-особена стока от останалите, които потребяваме.

„За държавата, за управниците, книгата трябва да се класифицира в тяхното съзнание, като стока от първа необходимост. Както храната и лекарствата са стока от първа необходимост, същото мислене трябва да имаме и към книгата. Защото тя е стока от първа необходимост. Ако искаме да продължим да се развиваме, да носим знания, да сме мислещи хора, трябва да сме и четящи.“

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.