Здравният министър се оплака, че няма консенсус за електронните рецепти

проф. Костадин Ангелов

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов не среща разбиране от всички участници в здравната система за въвеждане на електронните рецепта и направление, предаде БТА.

Това каза той пред участниците в онлайн дискусията „Устойчиво развитие на здравеопазването в България 2021-2030“, която е в рамките на деветия конгрес на Националната пациентска организация. Ще доведа до край, каквото и да ми коства, до края на годината да се въведат е-рецепта и е-направление, увери той.

Те ще направят възможно да има строга отчетност и координираност на процесите, както и възможност за проследяване на процесите, обясни той и допълни, че контролът не е особено желан от всички. В състояние на криза от Ковид-19 реформа не може да бъде направена, защото сега системата трябва да работи под пара и е немислимо да се започне реформа, добави той. По думите му сега трябва да се направят системни анализи, както и да се синхронизират всички нормативни актове.

Наясно съм с всички реалности в системата и те са наистина притеснителни, добави още министър Ангелов. Ако трябва да съдим дали една здравеопазна система е добра, трябва да започнем от демографските показатели, които под никаква форма у нас не са добри, допълни той. По показателя „Детска смъртност“, по който в страната ни има тенденция за намаляването му, се оценява цялото функциониране и ефективност на здравеопазването, посочи той, но отбеляза, че намаляващата тенденция не е отчетлива.

Българското здравеопазване не е реформирано заради липса на обществен и политически консенсус в годините назад, каза още министър Ангелов. Смея да твърдя, че то може да се реформира в две посоки – или да се завърши започнатата преди 20 години реформа, или да се тръгне в съвсем нова посока, каза още той. По думите му системата на здравеопазването е изключително консервативна и всички промени, които се налагат от политици или групи от системата, я поставят в непрекъснато лутане и без крайно набелязана цел.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.