Д-р Димитър Петров: Трябва някой да понесе отговорност за липсата на електронни направления и рецепти

Снимка: pixabay.com

Някой трябва да понесе отговорност за липсата на електронно направление и електронна рецепта„, заяви пред БНР д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК. 

Той уточни, че вина за това носят всички здравни министри – от Петър Москов насам, но без настоящия, защото е отскоро на поста.

„Поне четири срока са поставяни за въвеждането им. Пролетта на 2020-а на една пресконференция беше заявено, че български софтуерни фирми с доброволен труд ще направят електронното здравеопазване. В момента няма нищо, всичко се прехвърли на „Информационно обслужване“ и се дорегулират нещата, защото дори да е готов софтуерният продукт, трябва да се напасне към изпълнителите му“.

По думите на д-р Петров от около 3 години има частна платформа, която се ползва от лаборатории и лични лекари, което на практика е продукт, какъвто е електронното направление.

„Проблемът с клиничните пътеки може лесно да се реши между БЛС, НЗОК и Министерството на здравеопазването. Касата се управлява не от нейния директор, а от председателя на Надзорния съвет, който е зам.-министър на здравеопазването. … Жени Начева от няколко години въведе практиката преговорите да се водят в Министерството, а не в НЗОК“, коментира д-р Петров и посочи, че напрежението между НЗОК и БЛС може да се окаже междуличностно, а не принципно.

Той изтъкна, че „под давлението на финансистите, които управляваха здравеопазването до преди 3 месеца“, е било направено така, че огромната част от разходите по пандемията са били прехвърлени на Касата. Според него обаче разходите по извънредната ситуация са грижа на държавата и трябва да се поемат от държавния бюджет.

Д-р Димитър Петров посочи, че при новия екип на Министерството на здравеопазването ситуацията с овладяването на епидемията от коронавируса постепенно се подобрява, но подчерта, че при Кирил Ананиев са били „проспани“ месеците от март до юли.

1 Коментар

  1. Да се говори за отговорност ,да ,но лекарската гилдия,фармацефтите и други около тях години наред забатачваха въвеждане на електронното регистриране,поради това не е редно точно те да търсят отговорност.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.