„Телогинариум“ на Ясен Григоров: 16 фантастични истории, в които състоянията на духа добиват плът

„Телогинариум“ на Ясен Григоров е първата книга от поредицата на издателство „Точица“ за възрастни „Нов ред“.

Библиотека „Нов ред“ ще представя книги за възрастни, поставящи нови теми в разговора ни със себе си.

„Телогинариум“ съдържа 16 истории, в които нормални човешки настроения намират своето сюрреалистично отражение в тялото на онзи, който ги изпитва. Един човек спрял да се храни, защото искал да отслабне. Един човек спрял да се радва. Един човек имал кариес на шести горен вляво, но от работа нямал време да отиде на зъболекар. Един човек… До последната история, в която един човек среща друг човек.

Към всяка от историите има илюстрация, която дава още по-предметен наглед на магическия реализъм в думите, с които описваме вътрешните си състояния.Илюстрациите не следват плътно текста, а са описани с номера, като „Фиг. 12“ напр., така че читателят трябва да ги потърси и осмисли – елемент от историята на книгоиздаването, към който препращат и корицата, гръбчето от плат и др.

„Телогинариум е една измислена от мен дума, свързана с имагинариум – това са форми на фантазни книги от късните средни векове, пътешественици са разказвали за фантастични светове и са събуждали въображението на тези, които ги четат“, разказа в интервю за БНР Ясен Григоров.

„Телогинариум в този случай е едно подобно пътуване, но през усещането ни за собственото ни тяло“.

„Тази книга съдържа фантастични истории, в които състоянията на духа добиват плът. Какво би станало, ако следвахме всеки свой импулс? Ако поставяхме себе си на преден план във всичко, което правим? Какво би станало, ако се „слеем с природата”? Ако се отпуснем?“, разказа още писателят.

Ясен Григоров е дългогодишен автор и илюстратор в швейцарското издателство „Joie de lire“, носител на наградата „Опера Прима“ в Болоня, кинорежисьор („Голям-малък“, „Лили Рибката“ и др.) На български е илюстрирал сборника с английски стихотворения „Колко ягоди растат по морето“ в превод на проф. Шурбанов, а през 2015 г. излиза авторската му книга „Ангелите пазители“.

Ето какво пише за книгата писателят и режисьор Йордан Славейков:

„Книгата на Ясен  говори много за самотата, за остаряването, смъртта. Това не са вечни теми във времето, в което живеем. Време, в което на остаряването се гледа като на нещо, което можем и трябва да отложим. Много тънко е усетил голяма тема – тази за самотата, Самотата е призната като болест в САЩ. Харесва ми и как мисли за очакването, за чакането. което ни спира да живеем животите си. Едновременно сериозен и смешен е подходът му към фетишизирането на тялото, но и към вредата от фиксирането върху един здравословен проблем. Книгата мисли и разсъждава не само кои сме ние тук и сега, а и като такива какво оставяме  във времето, какво ще разберат за нас археолозите на бъдещето. Дори и дигиталните археолози…И завършва много оптимистично. че човекът разбира кой е само при среща с друг човек. не със себе си, не с виртуалния си образ. Илюстрациите са  изумителни, покъртителни, бляскави.“

По-долу четете откъс от книгата:

Фигура 11

Един човек спрял да се радва. Лицето му станало безизразно, нищо не карало душата му да трепти. Единствените движения, които тялото му извършвало, били свързани с биологичните нужди. Околните започнали да го наричат „сух“. Кръвта на човека се изпарила от вените му, през порите на кожата, заедно с последните му капчици пот. Сърцето му се изпразнило като глинено гърне. Човекът се съсухрил като забравено във ваза цвете. Когато напълно изсъхнал, той се напукал и се разпаднал на фин пясък. Незнайно откъде се надигнал вятър и отвял купчинката пясък. Вятърът отнесъл пясъка над Сахара и го добавил към една дюна. Точно там, където се изсипала новодовятата купчинка пясък, легнала да поспи една изтощена от жегата камила.

Може да поръчате книгата ТУК.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.