Нигяр Джафер: Ваксината е надежда, но е нужна повече медицинска информация

Нигяр Джафер

„Има нужда от повече медицинска информация, има нужда от много по-съгласувани и логистични действия. Трябва да се въвлече медицинската общност и експертите във формирането на достатъчно добра разяснителна кампания, за да направят хората информиран избор“.

Това заяви заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер по време на парламентарните дебати за покупката на COVID-ваксини, предаде БГНЕС.

„При липса на специфично лечение, което така и не беше открито до този момент, добрите стари ваксини отново ще върнат тази надежда. Ясно е обаче, че трябва да се направи добър анализ за това доколко те са ефикасни и доколко са безопасни“, категорична е тя.

Д-р Джафер припомни, че до този момент общо 7 компании работят по създаването на ваксина срещу COVID-19 и вече имат постигнати успехи. ЕК е сключила три договора, вероятно предстои подписването на четвърти. За доставката им обаче са нужни хладилници за съхранение. „Имаме обаче много въпроси, за които експертите казват, че няма отговори. Те настояват, първо – час по-скоро да се запознаят с научните досиета на представените ваксини“, коментира депутатът от ДПС.

„Въпреки тези забележки, ние сме убедени привърженици на ваксино-профилактиката като средство, спасило много човешки животи през годините“, допълни още д-р Джафер.

Тя попита обаче защо управляващите са внесли проект на решение, с което парламентът да одобри решението на Министерски съвет за участие в покупката на ваксини. „Причините може да са няколко – прехвърляне на отговорност, презастраховане, неяснота. В настоящия случай става въпрос и за трите фактора“, смята Нигяр Джафер.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.