Депутатите подкрепиха покупката на ваксини срещу COVID-19

Костадин Ангелов Снимка: НС

Парламентът одобри предложеното от Министерския съвет за участие на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV, предаде БТА.

„За“ бяха“ 107 народни представители, без нито един „против“, 19 се въздържаха/18 от БСП и един депутат от ВОЛЯ/.

Отхвърлено бе предложението в зала на Корнелия Нинова към решението да се запише, че Министерският съвет се задължава да изготви национален план за ваксиниране на принципите на доброволно и безплатно ваксиниране. Уверенията на здравния министър, че такъв план има и той ще бъде оповестен утре, не струват нищо, защото такива думи сме чували много пъти от тази трибуна, обясни лидерът на социалистите. Текстът на Нинова бе подкрепен от 63-ма депутати, „против“ – 64, 24-ма се въздържаха.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов благодари за подкрепата на решението. Той изрази притеснение, че от трибуната на Народното събрание хората са били разубеждавани в правотата и задължението да носят маска. „Ако в тази криза не покажем единство като народ и нация, единство като народни представители, които да вярват в правотата на мерките и най-простите азбучни научни истини като носене на маска, спазване на дистанция и дезинфекция, няма да успеем и няма да стигнем до никъде“, каза той.

Въпросите, които поставяме, са продиктувани от нуждата от информация, изтъкна Корнелия Нинова. В пика на кризата се прави  ат хок организация, която трябваше да се случи през лятото, обясни тя. Проблемът, според нея, е недоверието на българите в решенията, които взема правителството. Не можем да застанем на пътя на науката, която прави ваксина да спаси човешки животи, каза още Нинова. Отговорът на нашите въпроси е, че правителството няма отговори, заключи тя. Елате в болниците, в ковид-отделенията, преди да натискате копчетата, призова лидерът на социалистите политическите си опоненти от ГЕРБ .

В хода на дискусията Георги Йорданов от левицата попита как са изчислени бройките ваксини, след като няма план за ваксинация. Утре се надяваме,че той вече ще е готов, но ни трябваше днес при дискусията, изтъкна депутатът. Сред поставените от него теми е как е защитен националният ни интерес. Защо българското правителство не включи българската фирма в протежираните от ЕС държави, които могат да произведат ваксини и да получи финансиране, попита Йорданов. По думите му, българският институт по микробиология не може да не бъде включен в този общ план за спасяване, финансиран от ЕС.

Трябва да се срамувате, че сме на първо място по смъртност, защо се стигна дотук – това са въпросите, по които трябва да се води дебатът, обърна се колегата му Драгомир Стойнев към здравния министър.

Защо се опитвате да сложите петно върху медиците, ревизирайте своето поведение,отговори председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.Трябва да гарантираме на българските граждани, че качествени ваксини ще бъдат достъпни за тях безплатно, подчерта тя.

Не мога да се съглася, продължи тя, как един проект на решение може да доведе до такава еклектика на съображения по отношение на здравната ни система. Този проект е единствената възможност да дадем шанс на българите да се ваксинират, да се предпазят, да намалим тревожните показатели на заболеваемост и смъртност, които в момента се регистрират у нас, подчерта Даниела Дариткова.

Темата дали ваксините носят онази надежда, с която ще се върнем към нормалния живот, е изключително актуална, подчерта Нигяр Джафер от ДПС. Ясно е,посочи тя, че трябва да се направи добър анализ доколко са ефикасни и безопасни предлаганите ваксини. Водещите ни експерти настояват да се запознаят с научните досиета на предлаганите ваксини, трябва да се изясни какъв имунитет се изгражда, добави Джафер.Въпреки тези забележки, ние сме убедени привърженици на ваксинопрофилактиката, увери депутатът. Тя смята, че трябва смислено да се обясни защо се цели по-основно покритие на населението както и ,че има нужда от много сериозно съгласувани логистични действия.

Здравният министър: Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна

Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна за всички български граждани, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в парламента при обсъждането на проект на решение за одобряване участието на България в закупуването на ваксини срещу COVID-19.

Ваксината няма да влиза в имунизационния календар. Тя ще се поставя от лекар, който ще прецени какво е здравословно състояние на всеки човек, подчерта министърът.

Планът за ваксиниране е готов и утре ще бъде гласуван от Министерския съвет, каза Ангелов. По него се работи повече от 10 дни. В него ясно и точно ще бъдат разписани всички целеви групи, уточни той.

Ваксината ще пристигне в България и ще се прилага на българските граждани, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Това означава, че тя ще има кратка характеристика на продукта, в която ще се намерят всички отговори на въпросите за конкретните параметри, заяви Ангелов. Същото важи и по отношение на страничните действия, допълни той.

Информационната кампания за ваксината е предвидена за момента, в който тя дойде в България и разполагаме с кратките характеристики на продукта, за да можем да обясним ясно и точно на българските граждани кога, кой и как ще може да се ваксинира, посочи министърът.

Костадин Ангелов отхвърли обвиненията на опозицията, че не е участвал в блиц контрол в здравна комисия и допълни, че вратата на кабинета му е отворена за всеки народен представител.

Понеже казахте, че ваксината е надеждата, не отнемайте надеждата на българските граждани за ваксинация, призова Ангелов депутатите от опозицията. Когато светлината загасне, е много по-тъмно, отколкото ако не е била запалвана изобщо, каза още той.

Бъдете първият коментирал

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.